Hlavní obsah

ETA zabila francouzského policistu

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid/Paříž
Aktualizováno

Baskická teroristická organizace ETA zabila v úterý 52letého francouzského policistu. Z útoku ji obvinil španělský premiér José Luís Rodriguez Zapatero. Útočník se po zatčení přiznal, že patří k ETA. Francouzská policie má mezi hypotézami i možnost, že tomu tak skutečně je.

Foto: Vincent West , Reuters

Zásah španělské policie proti mladým radikálům ETA

Článek

Zapatero označil vraždu za „kriminální čin provedený teroristickou skupinou ETA“.

Policista byl zastřelen v přestřelce, když se strážci pořádku snažili zjistit identitu lidí podezřelých z krádeží aut na jihovýchodním předměstí Paříže Dammarie-les-Lys.

Když policisté zjišťovali totožnost posádky jednoho auta, z druhého auta na ně začali střílet. Jednoho policistu zasáhli do hrudi. Ten následkům zranění podlehl.

Pokud se potvrdí, že muž patří k ETA, byl by to první případ, kdy by baskičtí separatisté zabili francouzského policistu. Španělský tisk uvádí, že se zadržený útočník označil za člena ETA a francouzští vyšetřovatelé sledují i tuto stopu. V souvislosti s vraždou pátrají po pěti podezřelých. Je mezi nimi i jedna žena.

Francie a Španělsko proti ETA

ETA, která čelí velkému tlaku ze strany španělských úřadů, které vsadily na tvrdý postup, se snaží přesunout svou základnu do sousední Francie. I francouzské bezpečnostní složky však proti nim zasahují, před měsícem byl ve Francii dopaden jeden z vůdců ETA Ibom Gogeascoechea spolu s dalšími dvěma členy organizace. [celá zpráva]

Španělský ministr vnitra Alfredo Perez Rubalcaba dodal, že obě země nyní budou usilovněji spolupracovat v boji proti terorismu: "Vražda policisty povede bezpečnostní síly ve Francii a Španělsku k rozšíření spolupráce v boji proti terorismu ze strany ETA."

Reklama

Související články

V Baskicku explodovala nálož, zabila člověka

Nálož nastražená pod automobilem explodovala v pátek v baskickém městě Arrigorriaga na severu Španělska, oznámil mluvčí baskického ministerstva vnitra. Exploze...

Novým politickým vůdcem ETA je 37letá žena

Baskická separatistická organizace ETA, resp. její politické křídlo, má nového šéfa. Podle britského deníku The Times se jím stala 37letá žena, matka jednoho...

Výběr článků

Načítám