Hlavní obsah

Novým politickým vůdcem ETA je 37letá žena

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baskická separatistická organizace ETA, resp. její politické křídlo, má nového šéfa. Podle britského deníku The Times se jím stala 37letá žena, matka jednoho dítěte Iratxe Sorzabalová Diazová.

Článek

Diazová měla nahradit Aitora Elizarána Aguilara zatčeného v pondělí v bretaňském Carnaku. Její postup by znamenal, že v tradičně mužské organizaci ke kormidlu nastupují ženy. Agentury zmiňují také jméno Izaskun Lesakaové, jež může být autorkou prohlášení ETA a jedním z politických dohližitelů nad komandy organizace.

Diazová byla v devadesátých letech spojována s komandem, které mělo uskutečnit dvě desítky útoků včetně tří vražd. V roce 1997 ji ve Francii odsoudili na tři roky vězení, po dvou letech se ale vrátila do Španělska. Následně se stala mluvčí organizace hájící vězně ETA a zároveň učila baskičtinu.

V roce 2001 ji zatkli znovu kvůli údajnému napojení na galicijské komando, které mělo připravovat útoky v severozápadním Španělsku. Podezření z podílu na třech vraždách ale byla zbavena. Diazová si pak stěžovala, že ji vyšetřovatelé ve vazbě mučili.

Později uprchla do Francie, kde úřadům několikrát unikla. Počátkem roku havarovala v kradeném automobilu s tehdejším operačním šéfem ETA Iurgim Mendinuetou. Před útěkem zahrabali do země notebook, v němž později policie objevila fotografii Diazové s malým dítětem.

Britské Timesy napsaly, že by nebyla jedinou matkou-teroristkou v řadách ETA. Před pěti lety zatkli ve Francii Soledad Iparraguirreovou Guenecheaovou, která podle listu měla v ETA mocné postavení. Iparraguireová, obviněná ze 14 vražd, žila ve Francii na venkově klidným rodinným životem. Syn chodil do místní školy. V domě vyšetřovatelé našli sklad zbraní.

Sorzabalová by podle The Times mohla po zatčení Elizarána usilovat o přeskupení organizace. Elizarán byl údajně pojítkem mezi ETA a dalšími baskickými levicovými skupinami. Spolu s ním byla zatčena další žena

ETA
Organizace Baskicko a jeho svoboda ETA usiluje o vytvoření samostatného státu na severozápadě Španělska a jihozápadě Francie . Vznikla v roce 1959 odtržením od Baskické národní strany (PNV). Předloni zrušila 15měsíční příměří, když zkolabovala jednání s vládními socialisty. ETA během desítek let kampaně zabila téměř 820 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám