Hlavní obsah

Erdoganův hněv: Na 1200 tureckých diplomatů a úředníků žádá o azyl v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Od zmařeného pokusu o převrat v Turecku v roce 2016 požádalo v Německu o azyl 1177 tureckých diplomatů a dalších úředníků. Napsal to server listu Welt am Sonntag s odvoláním na informace spolkového ministerstva vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V období mezi začátkem července 2016 a začátkem letošního června to bylo 296 osob s diplomatickým pasem a 881 lidí s průkazem vysokých státních úředníků, uvedl Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). K tomuto počtu se přidávají jejich manželky a děti.

Žádosti o azyl ze strany tureckých vojáků ale úřad neeviduje samostatně, tudíž nelze sdělit jejich přesný počet.

Od začátku letošního roku požádalo v Německu o azyl zatím 3382 Turků. Číslo je podobně vysoké jako loni. Celkově se úroveň žádostí o azyl držela před rokem 2016 pod deseti procenty, poté se dostala na úroveň více než dvojnásobku, píše Welt am Sonntag.

Po neúspěšném pokusu o převrat odstartovala vlna čistek a propouštění v armádě a také ve státní správě. Byly propuštěny desetitisíce lidí a zahájeny stovky procesů.

Ankara začala pronásledovat příznivce duchovního Fethullaha Gülena, kterého podezřívá ze zosnování puče. Gülen, který dlouhodobě žije v USA, toto obvinění odmítá. Podle něj puč vyvolal sám prezident Recep Tayyip Erdogan ve snaze upevnit si vlastní moc.

Reklama

Související články

Erdogan potápí tureckou liru

Turecká lira se tento týden vůči dolaru propadla na rekordní minimum v novodobé historii. Stalo se tak poté, co ratingová agentura Fitch varovala, že po...

Češi se vracejí do Turecka. Je tam levně

Češi, kteří se letos rozhodnou strávit dovolenou v Turecku, výrazně ušetří. Kvůli měnové krizi totiž prudce oslabuje turecká lira a pro české turisty je nyní...

Výběr článků

Načítám