Hlavní obsah

Dunaj zaplavil v Budapešti nábřeží, starosti s vysokou vodou mají i další maďarská města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Povodňová vlna by na maďarském úseku Dunaje měla kulminovat ve středu a ve čtvrtek, vodohospodáři očekávají do konce týdne uklidnění situace. Vedle Budapešti se s vysokým stavem hladiny potýkají i v Komáromu či Ostřihomi.

Foto: Marton Monus, Reuters

Zaplavené nábřeží Dunaje v Budapešti, v pozadí budovy parlamentu

Článek

V důsledku vysokých srážek a rychlého tání sněhu na horním toku Dunaje zasáhla ve středu povodňová vlna hlavní město Maďarska Budapešť. Vodohospodáři očekávají v nejbližších dnech pokles hladiny Dunaje.

Momentálně je zakázaný vjezd automobilů na dunajské nábřeží. V několika úsecích v blízkosti řeky byl také přerušen provoz tramvají.

Vysoký stav hladiny Dunaje zaznamenali také ve městě Komárom a u obcí Nagybajcs a Gönyü. Hladina řeky může ještě ve středu stoupnout o několik centimetrů v Ostřihomi (Esztergom) stejně jako v Budapešti. Očekává se zvýšení hladiny o patnáct až dvacet centimetrů.

Povodňová pohotovost byla v Maďarsku vyhlášena celkem na 1200 kilometrech vodních toků. Podle vodohospodářů se situace na Dunaji i na ostatních maďarských řekách do konce týdne stabilizuje.

Hladina Labe stoupá

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám