Hlavní obsah

Drama na polsko-běloruských hranicích nekončí

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Skupina tří desítek Afghánců už třetí týden kočuje za dramatických podmínek pod širým nebem v úzkém hraničním prostoru mezi Polskem a Běloruskem, nedaleko polské obce Usnarz Górny v Podleském vojvodství. Patří k uprchlíkům, kteří se v současnosti pokouší proniknout do zemí Evropské unie. Narazili ale na polské pohraničníky, kteří jim v tom zabránili.

Foto: Mateusz Wodziński, ČTK/AP

Polští pohraničníci u obce Usnarz Górny

Článek

Polští pohraničníci 32 Afghánců, mezi kterými je 26 mužů, pět žen středního věku a také jedna 15letá dívka, odmítli vpustit do Polska, a tedy i do EU. Běloruští vojáci však uprchlíky nepouští ani zpět do své země. Na hranicích tak vznikla patová situace.

„Je nelidské a skandální, že Polsko spolu s Běloruskem drží lidi, jejichž životy jsou v jejich vlasti v ohrožení, uvězněné na hranicích,” uvedl v TV Polsat poslanec Sejmu za Levici Maciej Konieczny.

Británie plánuje tento týden z Afghánistánu odvézt dalších 6000 lidí

Zahraniční

„Polské hranice, které jsou zároveň hranicemi Schengenu, je třeba chránit, což je naše povinnost, ale ignorování humanitárních zásad je nepřípustné,” dodal Konieczny.

Afghánci podle něj několik dní jedli pouze trávu a listí ze stromů, k pití měli špinavou vodu z bažiny. Potřebují a žádají mezinárodní ochranu, polští pohraničníci jim v tom brání, čímž porušují mezinárodní právo, tvrdí Konieczny.

Tlak běženců na hranici Polska sílí, na pomoc vyrazilo tisíc vojáků

Evropa

Neústupný Morawiecki

„Tato skupina afghánských uprchlíků se stále nachází na území Běloruska, kam přicestovala legálně ze své země. V souladu s mezinárodním právem je za ně zodpovědné Bělorusko a jeho povinností je zajistit jim ochranu,” reagoval na situaci polský premiér Mateusz Morawiecki.

Ghaní odmítl nabídku Tálibánu. Za tragédii Afghánců může i on, píší v USA

Blízký a Střední východ

Vyloučil zároveň možnost, že osoby, které se pokoušejí ilegálně dostat na polské území, bude možné přijmout. Podle jeho názoru by takové řešení vedlo k výraznému nárůstů přílivu běženců do Polska.

„Představa, že by jednoho dne na polsko-běloruské hranici kočovaly desítky tisíc lidí, je strašidelná a zřejmě vyvolává obavy Morawieckého vlády,” uvedl portál natemat.pl.

Polská hraniční stráž na Twitteru uvedla, že osm Afghánců Bělorusové vpustili zpět do své země a na hranicích jich tak aktuálně zůstává 24. Podle humanitární organizace Fundacja Ocalenie se ale v pohraničním prostoru stále nachází všech 32 Afghánců.

V pondělí ráno vyslalo Polsko na hranice dalších osm policejních aut a dvě dodávky. Strážci zákona mají pomoci dohlížet na situaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám