Hlavní obsah

Ghaní odmítl nabídku Tálibánu. Za tragédii Afghánců může i on, píší v USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Spojených státech se už navzájem obviňují současný a bývalý prezident Joe Biden a Donald Trump, kdo může za tragickou situaci v Kábulu. Agentura Bloomberg a list The Wall Street Journal ale připomínají, že k ní nemalou měrou přispěly také kroky afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního, který před svým útěkem ztížil Afgháncům možnost opustit zemi.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Afghánský prezident Ašraf Ghaní

Článek

Když Tálibán obsazoval jedno hlavní město provincie za druhým, jeho vyjednavači nabídli v katarském Dauhá dvoutýdenní přestávku v bojích, během níž se zformuje nová vláda. V té měli být zastoupeni i představitelé režimu včetně bývalého prezidenta Hámida Karzáího, se kterým nyní Tálibán jedná.

Cenou měla být rezignace Ghaního, kterého Tálibán vždy považoval za americkou loutku. Tento profesor antropologie na univerzitách Johnse Hopkinse a Berkeley pracoval také ve Světové bance.

Ghaního dcera žije v New Yorku jako bohém

Svět

Ghaní však tuto nabídku odmítl, takže hnutí v krátké době dobylo Kábul a v něm uvázly tisíce lidí, kteří chtějí z Afghánistánu odejít a musejí nyní projít přes kontrolní stanoviště, jež tálibové na cestě na letiště postavili.

Nechtěl lidi pustit ven, zastavil vydávání pasů 

Ghaní nechtěl, aby Afghánci hlavní město opustili, a podle některých zpráv nařídil zastavit v posledních dnech před pádem afghánské metropole vydávání cestovních dokladů, uvedl list The Guardian.

Když Tálibán ovládl Kábul, sám Ghaní město opustil v helikoptéře, podle některých zpráv se 169 miliony dolarů. Z exilu pak vzkázal na Facebooku, že odešel, aby zabránil krveprolití. Boje v ulicích by měly tragické následky, ovšem jeho odchod bez snahy se domluvit k nim vedl také – v hlavním městě uvázly desetitisíce lidí toužících opustit zemi, kteří se snaží dostat na letiště. V chaosu tak už zemřely desítky lidí. Tálibán jim střílí nad hlavu, čímž zmatek podporuje, další byli ušlapáni.

Uprchlý afghánský prezident Ghaní: Nic jsem neukradl

Blízký a Střední východ

Ghaního odlet helikoptérou ale vyvrací tvrzení, že utíkal narychlo bez osobního počítače a nestačil se ani přezout. Zaskočený vývojem však zřejmě byl, podle listu The Wall Street Journal ještě 7. srpna, tedy před ofenzívou Tálibánu, seděl v zahradě prezidentského paláce a četl si a vůbec ho nenapadlo, že by Tálibán mohl dobývat hlavní města provincií.

Komentátoři připomínají, že sebestředný Ghaní byl přesvědčen o svých schopnostech zvládat krize. Ještě před nástupem k moci napsal v roce 2008 knihu Oprava zhroucených států: Rámec pro rekonstrukci polámaného světa (Fixing Failed States: A Framework for Rebuilding a Fractured World). Nyní komentátoři jedovatě dodávají, že mu to moc nefunguje.

Kdyby v Praze 20 let pochodovali cizí vojáci, asi nebudou mít naše sympatie, říká velitel z Afghánistánu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám