Hlavní obsah

Do stávky se zapojilo i gymnázium, kde studoval premiér Fico

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na Slovensku pokračuje druhým dnem stávka učitelů a zatím ani jedna strana neustupuje. Vláda nabízí pětiprocentní zvýšení platů, učitelé žádají minimálně desetiprocentní zvýšení mezd.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Podle odborářů vstoupilo do stávky 80 procent základních a 70 procent středních škol. Slovenská média informovala, že stávkuje i gymnázium v Topoľčanech, kde studoval současný premiér Robert Fico. „Učitelé by si zasloužili víc. Vždyť je to jen deset procent,“ říká ředitelka gymnázia v Topoľčanech Viera Dzurejová, která zažila Fica jako studenta. Základní škola ve Ficově rodné obci Hrušovany se do stávky nezapojila.

Premiér Fico kvůli stávce učitelů zredukoval program své úterní návštěvy Rumunska. „Premiér chce vytvořit časový prostor na další jednání a konzultace se zástupci učitelů,“ uvedla premiérova mluvčí Beatrice Hudáková.

Ve slovenském tisku se už objevily dohady, že stávka učitelů bude stát místo ministra školství Dušana Čaploviče. Mluvčí premiéra tuto informaci dementovala.   

Není vyloučeno, že na Slovensku dojde k propouštění učitelů. Resort školství tvrdí, že na jednoho slovenského učitele připadá pouze 11,5 žáka. V zahraničí dosahuje tento průměr 16 žáků na jednoho učitele. Podle mezinárodních statistik však připadá na Slovensku na jednoho učitele 15 žáků. Lucia Kleštincová z Institutu hospodářské politiky připustila, že počet žáků na jednoho učitele na Slovensku klesá. „Počty učitelů neodrážejí klesající populační ročníky,“ uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám