Hlavní obsah

Německá rozvědka údajně „napíchla“ hovor Prigožina s Lukašenkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá rozvědka BND údajně odposlouchávala telefonické hovory šéfa ruských žoldnéřů Jevgenije Prigožina s běloruským prezidentem Alexandrem Lukašenkem v den vzpoury wagnerovců před dvěma týdny. BND se tak zřejmě stala přímým svědkem dohody, kterou Lukašenko pro Prigožina zprostředkoval u ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Berlínská centrála Spolkové zpravodajské služby (BND).

Článek

Dohoda předpokládala, že Prigožin zastaví tažení na Moskvu a ukončí celou revoltu výměnou za to, že wagnerovci včetně jejich šéfa budou moci beztrestně odejít do Běloruska.

Informaci o průniku BND do telefonické komunikace Prigožina s Lukašenkem přinesly na základě vlastních rešerší německé televizní stanice Westdeutscher Rundfunk (WDR) a Norddeutscher Rundfunk (NDR), které jsou součástí skupiny ARD, prvního programu německé televize.

Rozvědka odmítla zprávu potvrdit. Její mluvčí sdělil, že BND se „zásadně nevyjadřuje k otázkám, které se týkají možných zpravodajských poznatků nebo aktivit“. „Spolková zpravodajská služba informuje o těchto tématech zejména vládu a příslušná grémia Spolkového sněmu, která zasedají v utajeném režimu,“ dodal mluvčí BND.

Špioni informovali politiky, kteří už to věděli z médií

Informace o údajném napojení do komunikace Prigožina s Lukašenkem se v médiích vynořila v situaci, kdy BND čelí kritice za to, že o samotné vzpouře wagnerovců, která propukla už v pátek 23. června večer, informovala vládní činitele pozdě. Kancléř a ministři prý dostali od rozvědky informaci až v sobotu, tedy ve chvíli, kdy už o vývoji téměř v přímém přenosu referovala média.

Kritika ještě zesílila, když se kancléř Olaf Scholz zpravodajské služby veřejně zastal. Když v televizním rozhovoru odpovídal na otázku, zda je pravda, že BND informovala vedení země o puči v Rusku pozdě, řekl, že „tajné služby o tom předem nevěděly“. „Pak ale informovaly, a to je třeba vidět,“ dodal Scholz.

Z rešerše WDR a NDR nicméně vyplývá, že zpravodajci jistou „vágní“ indicii o možném povstání Prigožina měli. Snažili se ji ověřit u spojeneckých tajných služeb, což se prý ale nepodařilo, proto prý vláda zatím žádnou informaci nedostala.

Kde jsou wagnerovci? V Bělorusku jsme je nezaznamenali, hlásí polští zpravodajci

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám