Hlavní obsah

Desítky Slováků se zajímají o boj na Ukrajině, Čaputovou požádali o povolení první dva

Bratislava

První dva občané Slovenské republiky oficiálně požádali prezidentku Zuzanu Čaputovou o povolení, aby mohli legálně bojovat na straně Ukrajiny. Ve středu to potvrdilo slovenské ministerstvo vnitra. Dalších zhruba 70 Slováků o to projevilo zájem.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Článek

„Okresní úřady na Slovensku evidují dvě žádosti o službu v armádě na Ukrajině,“ uvedlo ministerstvo vnitra na dotaz webu aktuality.sk. Server upozornil, že podobná žádost prochází poměrně náročným a zdlouhavým byrokratickým procesem. „Výsledek je navíc nejistý,“ dodal web.

Nechci sedět s rukama v klíně, říká dobrovolnice

Válka na Ukrajině

Dalších asi sedm desítek Slováků projevilo zájem pomoci Ukrajincům v boji proti Rusům, čímž reagovali na výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z konce února na vytvoření mezinárodní legie.

Dánsko je první evropskou zemí, která dobrovolníkům umožňuje válčit na Ukrajině

Evropa

Mluvčí hlavy státu Marin Strižinec potvrdil, že prezidentská kancelář registruje v posledních dnech zvýšený zájem o informace týkající se vojenské služby na Ukrajině. Prezidentka zatím podle mluvčího nevydala ani jedno povolení vojenské služby na Ukrajině. „Naše legislativa je postavena tak, aby od služby v cizí armádě odrazovala, a neumožňuje vydat takovéto povolení v krátkém čase,“ uvedl Strižinec.

Slovákům, kteří odjedou na Ukrajinu bojovat bez oficiálního povolení, hrozí trestní řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám