Hlavní obsah

Dál už je to na lidech. Švédsko po vzoru Dánska ruší omezení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm/Kodaň

Švédsko uvolní od 29. září naprostou většinu omezení kvůli koronaviru, oznámila v úterý vláda. Důvodem je, že většina dospělých je už naočkována. Opatření uvolňuje už Dánsko, kde je naočkováno 73,4 procenta celé populace.

Foto: Profimedia.cz

Stánek s občerstvením ve švédském Stockholmu

Článek

Švédsko uplatňovalo během pandemie mírnější opatření než většina dalších zemí. Nyní je ale značně omezené shromažďování lidí na koncertech, sportovních utkáních i v barech a restauracích. Tato opatření v naprosté většině 29. září skončí. Momentálně se ještě řeší, zda a případně jak se v některých případech bude nadále vyžadovat potvrzení o bezinfekčnosti.

„Důležitým vzkazem je, že nyní děláme další kroky v rámci návratu k normálnímu každodennímu životu,“ uvedla podle agentury Reuters ministryně zdraví a sociálních věcí Lena Hallengrenová. „Vždy jsme zastávali názor, že omezení by měla být zrušena tak rychle, jak je to jen možné,“ dodala.

Švédsko: Víc mrtvých, ale vyšší propad HDP

Mírnější přístup Švédska vedl k tomu, že země má výrazně více obětí na hlavu než sousední skandinávské země, 145 na sto tisíc, což je třikrát více než v Dánsku, osmkrát více než ve Finsku a desetkrát více než v Norsku.

Podle serveru Business Insider se mu přitom nedaří ekonomicky lépe než sousedům. Loni mezi dubnem a červnem byl propad 8,6 procenta, zatímco v Dánsku 7,4 % a v Norsku 5,1 %. Během loňského roku se ale ekonomika žádné země nepropadla o více než čtyři procenta.

Naočkováno je ve Švédsku 70 procent lidí nad 16 let, ovšem z celé populace je to jen 58 procent.

Švédsko ale zavedlo zákaz vstupu pro americké turisty, což udělaly i Dánsko a Norsko nebo Španělsko a Itálie. Důvod je, že EU vyřadila USA ze seznamu bezpečných zemí.

Dánsko uvolňuje vše

Dánsko oznámilo na konci srpna, že od 10. září ruší všechna opatření proti koronaviru s tím, že je epidemie pod kontrolou. Zůstávají jen kontroly na hranicích.

V platnosti přitom bylo už jen několik opatření – především tam při návštěvě restaurací, barů, kin a divadel i dalších vnitřních prostor museli lidé prokazovat, že jsou očkovaní, mají negativní test nebo covid-19 prodělali. Roušky přestaly být povinné v červnu.

Dánsko ruší všechna opatření, covid už není hrozbou

Koronavirus

„I když jsme na tom nyní dobře, epidemie není za námi,“ upozornil i tak dánský ministr zdravotnictví Magnus Heunicke. Dodal, že v případě potřeby se vláda nebude zdráhat jednat rychle.

V Dánsku je ovšem plně očkováno 73,4 procenta celé populace včetně dětí.

Na Islandu je to dokonce 77 procent. Proto islandská ministryně zdravotnictví Svandís Svavarsdóttirová už na konci srpna uvolnila omezení, tělocvičny a bazény mohou využívat plnou kapacitu. Na sportovní zápasy a do restaurací a klubů může až 200 lidí a neplatí už povinnost dodržovat metrový odstup. V případě použití rychlotestů může být kapacita navýšena na 500 lidí. Jinde ale platí povinnost dodržovat dvoumetrový odstup nebo si nasadit roušky.

Odpočinek od roušek? V poloprázdné Kodani o ně ani nezavadíte

Cestování

Norsko čelí největšímu počtu nakažených vůbec

Norsko na rozdíl od ostatních skandinávských zemí nyní svá opatření dál neuvolňuje. Poslední uvolnění přišlo v půlce srpna. Země totiž aktuálně čelí čtvrté vlně koronaviru, počty nakažených tam od konce srpna výrazně rostou. 7. září bylo detekováno 1704 nových případů. Za žádné předchozí vlny přitom v zemi nikdy nepřekročil denní počet případů 1250.

ČR má plně naočkovaných 54 procent obyvatel, stejně jako Finsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám