Hlavní obsah

Čtyři pětiny Němců nespokojeny se Scholzovou vládou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazná většina 82 procent Němců je podle aktuálního průzkumu Deutschlandtrend společnosti Infratest Dimap pro televizi ARD nespokojena s prací vlády sociálnědemokratického (SPD) kancléře Olafa Scholze. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DPA, podle níž je nespokojených o šest procentních bodů více než minulý měsíc

Foto: Liesa Johannssen, Reuters
Článek

S vládou takzvané semaforové koalice je podle průzkumu spokojeno jen 17 procent dotázaných. Spokojenost oproti listopadu klesla i se samotným šéfem vlády. Pouze 20 procent lidí v Německu je s jeho prací spokojeno, což je o osm procentních bodů méně než před měsícem. Podle ARD je to nejhorší výsledek pro spolkového kancléře nebo kancléřku od začátku průzkumů Deutschlandtrend v roce 1997.

Osmačtyřicet procent respondentů sice uznalo, že Scholz, který je ve funkci právě dva roky, jedná uvážlivě, ale jen 27 procent lidí uvedlo, že na svůj úřad stačí.

Propadla se i kancléřova SPD

V průzkumu si dobře nevedla ani kancléřova Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), které vyjádřilo podporu 14 procent dotázaných, což znamená dvouprocentní meziměsíční pokles. Další koaliční stranu, Zelené, by nyní volilo 15 procent občanů a liberální FDP by se se čtyřmi procenty těsně nedostala do Spolkového sněmu.

Scholz ještě nikdy nebyl v Německu tak neoblíbený

Evropa

Politickou silou s největší podporou je nyní v Německu opoziční konzervativní unie CDU/CSU s 32 procenty, což je o dva procentní body více než v předchozím měsíci. Následuje pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) s 21 procenty. Krajně levicová Levice, jíž průzkum přisuzuje tříprocentní podporu, by se nyní do Spolkového sněmu nedostala.

Institut Infratest Dimap průzkum provedl mezi více než 1300 oprávněnými voliči v Německu, uvedla DPA.

První hlasy v Německu: prodejme část zlatých rezerv

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám