Hlavní obsah

Scholz ještě nikdy nebyl v Německu tak neoblíbený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezprecedentní a šokující rozpočtová krize koaliční vlády německého kancléře Olafa Scholze (SPD) se promítla do dalšího propadu kancléřovy osobní obliby – dokonce takového, který nemá obdoby.

Foto: Liesa Johannssen, Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz přednesl v úterý ve Spolkovém sněmu v Berlíně vládní prohlášení o rozpočtové situaci

Článek

„Ještě nikdy si kancléř nevedl v sondách Institutu pro výzkum veřejného mínění INSA tak špatně,“ říká Hermann Binkert z INSA listu Bild. „Němci jsou mimořádně nespokojeni s vládou a obviňují z toho zejména kancléře,“ dodal Binkert.

Soudci Spolkového ústavního soudu v Karlsruhe prohlásili odvážné převedení prostředků původně vyčleněných v nouzovém režimu na boj proti covidu-19 na klimatické účely za neplatné.

V důsledku toho byla velká část finančního plánování Scholzova kabinetu zrušena, takže zčista jasna chybí ve státní kase 60 miliard eur (1,46 bilionu korun).

„Je zapotřebí politický obrat.“ Söder žádá v Německu předčasné volby

Evropa

Podle INSA je Scholz „poraženým týdne“, ztratil v popularitě dvě procenta a s 35,5 bodu klesl z 13. na 17. místo. Tím se zařadil mezi členy vlády až za ministra hospodářství Roberta Habecka (Zelení).

Začínal skvěle – jako dvojka

Krátce po vyhraných parlamentních volbách v září 2021 vzrostlo hodnocení Olafa Scholze na 50 a více procent, kdy se vyšvihl na druhou příčku za prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera.

Tak tomu bylo i po zvolení kancléřem v prosinci 2021. Od poloviny dubna 2022 to však šlo s Scholzem pomalu z kopce až k prozatímnímu minimu na konci srpna 2022 (37 procent).

„Tehdy panovaly velké obavy o energetickou bezpečnost,“ vysvětluje Binkert, co veřejnost přičítala i šéfovi vlády.

Dvojnásob hořká pilulka

Ke starým hodnotám nad 50 procent se již nikdy nepřiblížil. „Slabí ministři, velké technické chyby ve vládních krocích a nešťastná nebo neexistující komunikace pravděpodobně zabránily opětovnému vzestupu,“ zdůvodňuje sociolog.

Scholze v popularitě předstihla dokonce i Alice Weidelová, spolupředsedkyně Alternativy pro Německo (37 bodů).

„Pro kancléře je to dvojnásob hořká pilulka, jeho stranický kolega Boris Pistorius, kterého v polovině ledna jmenoval ministrem obrany, je od té doby na prvním místě (v popularitě). Padesát procent je pro něj téměř samozřejmostí,“ uzavírá Bild.

Brzda už není potřeba. Německo předčasně končí s regulací cen energií

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám