Hlavní obsah

Čtveřici polárnic v Antarktidě zasypal sníh. Vykopávali je dva dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královské námořnictvo muselo vykopat čtveřici žen, které na základně na Antarktidě zasypal těžký sníh. Dvoudenní záchranná operace dopadla dobře a dámy budou v pořádku. V neděli o tom informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ledoborec HMS Protector, který polárnicím přispěchal na pomoc.

Článek

Drama se šťastným koncem se odehrálo na ostrově Goudier. Výzkumnou stanici v zálivu Port Lockroy, jejíž součástí je i pošta, prodejna suvenýrů a malé muzeum, tam provozují čtyři Britky, které práci získaly poté, co ve výběrovém řízení porazily 6000 dalších uchazečů.

Na pomoc ženám v těžkých sněhových nesnázích se tento týden vypravil ledoborec Jeho Veličenstva (HMS) Protector. Když jeho posádka dorazila na místo, musela vzít do rukou lopaty a dát se ihned do práce. Hotovo bylo po dvou dnech.

Námořníci museli odklidit několik tun těžkého sněhu, který zasypal všechny budovy. Trvalo dva dny, než se domky podařilo ze závějí vysokých dva až čtyři metry vyhrabat. Námořníci také pomohli zajistit střechu budovy, kde se nachází poštovní úřad, prodejna a muzeum, protože její část se pod tíhou sněhu propadla.

Základna v zálivu Port Lockroy na Antarktickém poloostrově je oblíbeným cílem turistů, kteří sem na výletních lodích přijíždějí zejména během antarktického léta, které trvá od listopadu do března. Každoročně jich je asi 20 tisíc a pošta na ostrově vyřídí asi 80 tisíc zásilek, které odtamtud turisté pošlou.

Za úkol měly počítat tučňáky

Osazenstvo stanice v Port Lockroy vybírá britská charitativní organizace Antarctic Heritage Trust v konkurzu. Na podzim v něm zvítězily čtyři ženy, které na stanici stráví pět nejrušnějších letních měsíců. Kromě provozu základny mají i vědecké úkoly, například počítání jedinců v místní kolonii tučňáků oslích.

Po dobu svého pobytu se musejí obyvatelky stanice vzdát pohodlí, protože nemají k dispozici tekoucí vodu, splachovací toalety ani internetové připojení. S blízkými se mohou spojit jednou týdně na deset minut.

Čtyřem ženám se splnil sen, budou počítat tučňáky a pracovat na nejodlehlejší poště na světě

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám