Hlavní obsah

Čtyřem ženám se splnil sen, budou počítat tučňáky a pracovat na nejodlehlejší poště na světě

Čtyři ženy zvítězily mezi šesti tisíci uchazeči ve výběrovém řízení britské charitativní organizace UK Antarctic Heritage Trust a na pět měsíců se vydají do Antarktidy. Na ostrově Goudier budou pracovat na tamní poště, provozovat obchod se suvenýry a počítat tučňáky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mairi Hiltonová, Lucy Bruzzoneová, Clare Ballantyneová a Natalie Corbettová. To jsou čtyři ženy, které opustí pohodlí ve Velké Británii a vydají se na pět měsíců do mrazivých teplot. Nebudou mít splachovací záchod, tekoucí vodu, spát budou na palandách a společnost jim budou dělat výhradně tučňáci.

Třicetiletá Hiltonová ze Skotska bude mít díky doktorátu z biologie na starost monitorování kolonie tučňáků. „Budu tam poprvé v životě, takže moc nevím, co od toho čekat, ale moc se těším,“ říká jedna z vybraných uchazeček.

O deset let starší Bruzzoneová z Londýna strávila v minulosti čtvrt roku na Špicberkách, a tak dostala pozici vedoucí celé expedice. „Je to splnění celoživotního snu,“ netají se radostí Angličanka.

Foto: Profimedia.cz

Port Lockroy je nejstarší britskou základnou na Antarktickém poloostrově.

Nejmladší členkou expedice bude teprve třiadvacetiletá Ballantyneová, která právě dokončila studium přírodních věd na Oxfordu. Na odlehlé poště, která je přezdívaná „tučňáčí poštou“, bude zpracovávat pohlednice, kterých se z ostrova ročně posílá až 80 tisíc do 100 zemí světa.

„Nejvíc se těším na to, až poprvé vkročím na ostrov, nasaju štiplavý zápach tučňáků, okolo mě budou ledovce a já tam tomu budu moct pět měsíců říkat domov,“ rozplývá se mladá žena.

Britská pošta v Antarktidě hledá nové zaměstnance na počítání tučňáků

Cestování

Poslední z účastnic expedice, jednatřicetiletá Corbettová, bude provozovat obchod se suvenýry. Ostrůvek totiž ročně navštíví až 18 tisíc lidí. Pokud tedy zrovna ve světě neřádí pandemie. Čerstvě vdaná žena v Anglii provozuje obchod s potřebami pro zvířata.

Aby ženy přechod z Velké Británie do Antarktidy zvládly bez problémů, tento měsíc podstoupí speciální výcvik a na deset týdnů budou mít k ruce asistentku, která má s fungováním na ostrově zkušenosti.

Podle jedné z bývalých poštmistrových je Port Lockroy jedním z nejkouzelnějších míst na světě. „Bylo to vzrušující, museli jsme počítat tučňáky, když se vylíhli. Také musíte často uklízet, takže nemáte moc času se nudit,“ uvedla pro BBC Lauren Elliotová, která se domů do Británie vrátila na začátku pandemie.

Na nejodlehlejší poštu na světě se ženy vypraví během antarktického léta, které trvá od listopadu do března. Jejich úkolem bude také péče o historické budovy Port Lockroy, první permanentní britské základny na Antarktickém poloostrově. Používala se v letech 1944 až 1962, od roku 2006 funguje jako pošta a muzeum.

Anketa

Odjeli byste na pět měsíců do Antarktidy?
Ano
74,8 %
Ne
25,2 %
Celkem hlasovalo 4262 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Port Lockroy

Výběr článků

Načítám