Hlavní obsah

Čtyři policisté zkopali v Paříži černošského hudebníka bez roušky

– Paříž

Francií otřásá případ údajně rasově motivovaného policejního násilí vůči občanovi tmavé pleti. Měla se ho dopustit čtveřice policistů při zásahu vůči černochovi v Paříži. Zmlácený hudebník se měl provinit jen tím, že neměl roušku a chtěl se před hlídkou schovat do nahrávacího studia. Sobotní incident zachytila bezpečnostní kamera.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzští policisté tvrdě zakročili proti černochoviVideo: AP

 
Článek

Bezmála devítiminutový záznam jako první zveřejnil server Loopsider. Jeho zkrácenou verzi pak rozeslaly tiskové agentury včetně AP. Na záběrech je vidět nejprve to, jak policisté proti černochovi používají hmaty a chvaty, později údery a kopy, ač jsou v přesile a muž je zjevným způsobem neohrožuje.

Napadený Michel Zecler tvrdí, že v sobotu šel po ulici bez roušky, což odporuje současným protiepidemickým nařízením francouzské vlády. Spatřil policejní auto a ve snaze vyhnout se pokutě rychle vešel do svého nedalekého studia. Policisté pak podle něj vstoupili za ním, k čemuž neměli oprávnění, a začali ho bít a rasisticky urážet.

Policisté tvrdí, že se muž bránil zatčení, aktivně klad odpor a udeřil je. To ale kamerový záznam neprokazuje.

Francouzský časopis vyobrazil černošskou poslankyni jako otrokyni

Evropa

Šokující, řekl Macron

Policisté byli po zveřejnění videa ve čtvrtek nejprve suspendováni, v pátek pak na ně byla uvalena vazba. Generální inspekce státní policie (IGPN) je vyšetřuje kvůli podezření z násilností a ze lhaní v oficiálním záznamu o incidentu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek v první reakci na incident označil záznamy z potyčky za "velice šokující". Již ve čtvrtek přitom požádal ministra vnitra Géralda Darmanina, aby policistům udělil tresty. Darmanin ve čtvrtek večer prohlásil, že bude požadovat odvolání policistů, pokud se prokáže jejich vina. Obvinil je rovněž z toho, že "pošpinili uniformu".

Kontroverzní zákon o policii

Incident vyvolal ve Francii bouřlivou odezvu veřejnosti. Tu ještě umocnila skutečnost, že poslanci v úterý schválili v prvním čtení návrh kontroverzního zákona, jenž by umožnil postihovat osoby, které se "zlým úmyslem" zveřejní obrázky či videa příslušníků ozbrojených sil. Za porušení zákona by hrozil trest až jeden rok vězení a pokuta 45 tisíc eur (1,2 milionu korun).

Cédric Chouviat je francouzský George Floyd, tvrdí jeho rodina

Evropa

Proti návrhu zákona se staví část veřejnosti, novináři a lidskoprávní aktivisté. V reakci na stížnosti veřejnosti se premiér Jean Castex zavázal, že vytvoří nezávislou komisi, která bude mít za úkol navrhnout novou verzi legislativy. Macron se k zákonu zatím veřejně nevyjádřil, což vysvětluje udržováním oddělení zákonodárné a výkonné moci.

Policejní násilí vůči menšinám je v Paříži a jejím okolí ožehavým tématem, což se ukázalo i letos v létě, kdy tam silně rezonovalo protestní hnutí v USA vzniklé v reakci na tvrdý zásah policisty proti černochovi Georgi Floydovi v Minneapolisu.

Na kauci expolicisty z případu Floydovy vraždy vznikla sbírka, jeho propuštění vyvolalo protesty

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám