Hlavní obsah

Cédric Chouviat je francouzský George Floyd, tvrdí jeho rodina

Případ, který se nápadně podobá kauze amerického černocha George Floyda, jehož koncem května v Minneapolisu udusil při zatýkání bělošský policista, vyšetřuje prokuratura v Paříži. Při rutinní dopravní kontrole nedaleko Eiffelovy věže zemřel letos 3. ledna dvaačtyřicetiletý Cédric Chouviat. Jeho rodina tvrdí, že pitva odhalila zlomeninu hrtanu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Cédric Chouviat, jehož smrt prošetřuje pařížská prokuratura.

Článek

Christian Chouviat, otec mrtvého muže, tvrdí, že policisté jeho syna povalili při zatýkání na zem a on se jim snažil říci, že nemůže dýchat. „Vykřikoval ,Nemůžu dýchat, nemůžu dýchat, nemůžu dýchat!‘,“ prohlásil otec. Žádá proto prezidenta Emmanuela Macrona, aby dohlédl na pečlivé prošetření případu a nechal změnit některé metody používané policisty při zatýkání, tak aby byly méně násilné. „Obracím se přímo na prezidenta Macrona,“ dodal.

Agentura Reuters napsala, že pařížská prokuratura vyšetřuje Chouviatovu smrt jako zabití. Čtveřice strážců zákona, která se zatýkání účastnila, byla předvolána k výslechu. Rodina zemřelého však vyjádřila nevoli nad tím, že policisté nebyli ihned postaveni mimo službu.

Udělejte si obrázek sami: Takhle probíhal policejní zákrok na černocha Floyda

Amerika

Představitel policejních odborů Denis Jacob uvedl, že policisté jednali podle zákona, neboť prý museli Chouviata krotit kvůli jeho agresivnímu chování. „Justiční orgány musejí záležitost vysvětlit,“ řekl televizi BMF.

Právník zastupující dotčené policisty řekl televizi LCI, že strážníci při zatýkání neslyšeli Chouviata říkat nic o tom, že má potíže s dýcháním.

Afroameričan George Floyd zemřel na konci května po policejním zákroku v Minneapolisu, při němž mu policista skoro devět minut klečel na krku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám