Hlavní obsah

Francouzský časopis vyobrazil černošskou poslankyni jako otrokyni

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Pobouření vyvolala ve Francii titulní strana pravicového časopisu Valeurs Actuelles. Černošská poslankyně Danièle Obonová je na ní totiž vyobrazena jako otrokyně s řetězy. Kresbu odsoudil i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Foto: Profimedia.cz

Poslankyně francouzského parlamentu Danièle Obonová

Článek

„Obrázek je urážkou mých předků, mé rodiny a myslím, že i urážkou republiky,“ reagovala Obonová. Ještě v pátek na Twitteru napsala: „Zdá se, že už nemůžeme nic říct, naštěstí ale pořád můžeme psát rasistické sra***, což tahle kresba dokazuje.“

„Špinaví Židé.“ Skandování na demonstraci proti rasismu v Paříži se zvrhlo

Evropa

Na poslankyni levicové strany Nepodrobená Francie Obonovou, která má předky v Gabonu, reagovali na sociálních sítích sami zástupci časopisu. Bránili se, že obrázek znázorňuje fiktivní příběh, který vyobrazuje hrůzy otroctví organizovaných Afričany v 18. století.

Zástupce šéfredaktora Valeurs Actuelles Tugdual Denis v sobotu pro televizi BFMTV uvedl, že chápe symboliku Obonové a nabídl jí osobní omluvu s tím, že takhle „časopis vypadá jako rasistický“, nicméně příběh, který kresba symbolizuje, bránil.

L'Oréal už na své kosmetice nebude uvádět odkaz na bělicí účinky

Ekonomika

Obonové se francouzští politici zastali. Obálku časopisu kritizoval premiér Jean Castex i prezident Emmanuel Macron, který političce osobně telefonoval. CNN ale připomíná, že právě Macron v říjnu roku 2019 poskytl časopisu rozhovor na téma migrace. Chtěl si tím údajně získat pravicové voliče.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám