Hlavní obsah

Cíl: porazit Orbána. Při protestu v Maďarsku oznámili vznik nové politické strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská opozice svolala v pátek do ulic Budapešti své příznivce. Největší pozornost vzbudil bývalý vládní nominant Péter Magyar, který na své akci oznámil založení nové politické strany, která si klade za cíl zbavit stranu FIDESZ premiéra Viktora Orbána moci po 14 letech.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Protivládní demonstrace v Budapešti

Článek

Sám Orbán ve svém projevu na oficiální slavnosti u příležitosti pátečního státního svátku 176. výročí vypuknutí protihabsburského povstání v roce 1848 ostře kritizoval Evropskou unii a vyzýval k obsazení Bruselu suverenisty pomocí letošních eurovoleb. Magyar naopak zdůraznil důležitost spolupráce s Bruselem.

„Ať už má Evropská unie jakékoli chyby, je to klub, jehož jsme členy,“ řekl Magyar ve svém projevu před několika tisícovkami lidí. „Bez demokracie se dá žít, ale opravdu to za to nestojí,“ dodal podle webu index.hu v narážce na autokratické způsoby Orbánova vládnutí.

Magyar vyjádřil přesvědčení, že Orbánův režim lze porazit v demokratických volbách dříve, než si mnozí myslí. Jeho nová strana se má stát alternativou k současné roztříštěné maďarské opozici.

Podle Orbána musí suverenisté v letošních volbách obsadit Brusel

Volby
Foto: Denes Erdos, ČTK/AP

Péter Magyar

Podle průzkumu agentury Median by novou stranu podpořilo až 13 procent Maďarů. „Pokud maďarští voliči konečně uvidí skutečnou politickou sílu, která se nedá podplatit ani vydírat, která je čestná, upřímná, otevřená a bez extrémů, pak čím dál více lidí uvěří, že existuje naděje na změnu po desetiletích v politické bažině,“ zdůraznil Magyar, který obvinil Orbánovu vládu z korupce a špatného hospodaření.

Magyar, podnikatel s někdejšími vazbami na vládní stranu FIDESZ, zastával donedávna vysoké funkce ve státních podnicích. Má tak dobrý přehled o fungování Orbánovy strany. V posledních týdnech vyzýval k zásadní změně a zveřejňoval citlivé informace o vnitřním chodu maďarské vlády.

Magyar je bývalým manželem někdejší ministryně spravedlnosti Judity Vargové, která odstoupila z veřejného života po aféře s kontroverzním udělením prezidentské milosti komplicovi pedofila, která stála křeslo i hlavu státu Katalin Novákovou.

Bývalý manžel ministryně obvinil Orbánův režim, že se schovává za sukně žen

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám