Hlavní obsah

Podle Orbána musí suverenisté v letošních volbách obsadit Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S výhledem na letošní volby do Evropského parlamentu maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že pokud chce Maďarsko ochránit svou svobodu a suverenitu, suverenisté musí obsadit Brusel. Orbán měl v pátek v Budapešti slavnostní projev u příležitosti státního svátku 176. výročí vypuknutí protihabsburského povstání v roce 1848.

Foto: MTI

Viktor Orbán při slavnostním projevu Budapešti

Článek

Orbán konstatoval, že v roce 1848 se Maďaři zastavili u Schwechatu, ale dnes půjdou dál. „Dnes budeme pochodovat až do Bruselu a provedeme změnu v Evropské unii. Nenecháme, aby se Brusel obracel proti Evropanům, ničil farmáře a střední třídu, likvidoval evropské podniky a zavlekl celou Evropu do války,“ zdůraznil Orbán ve svém slavnostním projevu.

Podle maďarského premiéra je čas, aby se Evropané vzbouřili, protože byli oklamáni. „Slováci se staví na nohy, Češi se probouzejí, Rakušané se připravují a vzbouřili se také Američané. Letošní rok bude rokem zvratů. Začátkem roku jsme byli ještě osamoceni, koncem roku nás bude většina,“ řekl Orbán.

Podle předsedy maďarské vlády evropské národy dnes musí chránit svou svobodu před Bruselem. „Chtějí nás vmáčknout do války, chtějí nám poslat na krk migranty a chtějí převychovat naše děti. Ale my nepůjdeme do války, nepustíme k nám migranty a nedáme jim ani své děti. Maďarsko je svobodná a suverénní země a takovou i zůstane,“ zdůraznil Orbán. „V Americe i v Evropě stojíme před obratem. V Americe i v Evropě se může život vrátit opět k normálu,“ uvedl Orbán.

Na západě podle Orbána tvrdí, že nejdůležitější otázkou je, jaký svět necháme svým dětem. „Jaký je to kolosální omyl. Věc stojí přesně naopak. Otázka nezní, jaký svět necháme svým dětem, ale jaké děti necháme světu. Od toho záleží vše,“ řekl Orbán. V západním světě žijí podle předsedy maďarské vlády miliony lidí tak, jako by přicházeli z ničeho a šli do ničeho. „Proto podle jejich přesvědčení nemusí brát ohled na nic a na nikoho. Vyvolávají války, bourají světy, překreslují hranice států a ničí vše jako sarančata. My Maďaři žijeme jinak. My přicházíme odněkud a někam směřujeme,“ dodal Orbán.

Trump by utnul pomoc Ukrajině, chce tak ukončit válku, řekl Orbán po návratu z USA

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám