Hlavní obsah

Bývalý manžel ministryně obvinil Orbánův režim, že se schovává za sukně žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Péter Magyar, bývalý manžel exministryně spravedlnosti Judit Vargové, obvinil politický systém premiéra Viktora Orbána (FIDESZ), že se schovává za sukně žen. Uvedl to na sociální síti v souvislosti se skandálem s udělením milosti zástupci ředitele dětského domova, který kryl sexuální zneužívání dětí ředitelem ústavu.

Foto: FB Pétera Magyara, Bez zdroje

Péter Magyar

Článek

V souvislosti se skandálem skončila ve funkci prezidentka Katalin Nováková a z politiky odešla také Vargová. Bývalý manžel ministryně spravedlnosti skončil ve vysokých funkcích ve státních společnostech.

Magyar už nepůsobí například v dozorčí radě vlivné MBH Banky, která je zčásti pod kontrolou státu. „Za mým odchodem nejsou profesionální důvody. Ani minutu nechci být součástí systému, v němž se opravdoví zodpovědní ukrývají za sukně žen,“ uvedl na sociální síti.

Bývalý manžel Vargové konstatoval, že současný systém má za cíl pouze získání obrovského majetku pro lidi blízké vládě. „Nadále chci věřit, že Maďarsko není jen zemí pár vlivných oligarchů a několika vlivných rodin,“ dodal Magyar. Uvedl, že Maďarsko je fakticky „rodinnou akciovou společností“, která vznikla v okruhu premiéra Orbána a několik málo rodin a podnikatelů kontroluje „polovinu země“.

Biskup se omluvil za špatnou radu prezidentce Novákové, ta kvůli němu přišla o funkci

Evropa

Na bývalého manžela Vargové obratem zaútočil provládní deník Magyar Nemzet, který zveřejnil jeho příjem ze zmíněné banky, který měl činit 1,5 milionu forintů (98 tisíc korun) hrubého měsíčně. Zpochybnil rovněž, že Magyar se vzdal funkce v dozorčí radě dobrovolně.

„Jeho pracovní náplní za zmíněnou částku byla účast na jednom zasedání dozorčí rady měsíčně. Ministerstvo hospodářství zrušilo jeho pověření už 18. ledna 2024,“ tvrdí Magyar Nemzet. Ve státní společnosti Volánbusz měl mít Magyar příjem 1,16 forintů (76 tisíc korun) brutto měsíčně.

Magyar Nemzet konstatoval, že Péter Magyar zaútočil proti vládě, až když ztratil výnosná místa ve státních podnicích.

Index.hu uvedl, že Magyar po léta zastával vysoké funkce, které mohly obsadit pouze osoby naprosto loajální současné vládě. „Od roku 2010 pracoval na ministerstvu zahraničí, od roku 2015 jako diplomat v Bruselu, od roku 2018 vedl Centrum studentských půjček a zastával také zmíněné funkce ve státem kontrolovaných firmách,“ napsal web index.hu.

Server telex.hu se na vyjádření Magyara zeptal úřadu premiéra a Orbánův mluvčí Bertalan Havsi v odpovědi konstatoval, že „vláda se nezabývá zoufalými pokusy lidí, kteří jsou v beznadějné situaci“.

Útok na Orbánova zetě

Magyar vzápětí zaútočil také na Orbánova zetě Istvána Tiborcze, kterého označil za opravdu talentovaného člověka, když ve věku 37 let vlastní majetek v hodnotě 100 miliard (6,5 miliardy korun). „Co je tvé tajemství? Je mnoho lidí, kteří by se chtěli inspirovat tvým úspěšným příběhem. Vždyť řada Maďarů má dobré školy, hodně pracuje a hvězdy k nim nejsou tak šťastně nakloněny jako tobě,“ uvedl Magyar.

Po skandálu s udělením milosti zástupci ředitele dětského domova ve městě Bicske, který kryl sexuální zneužívání dětí ředitelem ústavu, oznámila v sobotu maďarská prezidentka Katalin Nováková, že odstupuje z funkce. V politice končí i bývalá ministryně spravedlnosti Vargová, která složila poslanecký mandát a nebude stát v čele kandidátky Orbánovy strany FIDESZ pro nadcházející volby do Evropského parlamentu. Vargová byla v čase udělení milosti ve funkci ministryně spravedlnosti.

Na pátek je ohlášen protivládní protest na budapešťském náměstí Hrdinů, jehož se zúčastní známé maďarské osobnosti.

Maďarsko jako jediné v EU blokuje další balíček protiruských sankcí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám