Hlavní obsah

Česku hrozí nástup nacismu, tvrdí ruský historik kvůli Koněvově soše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský historik Michail Mjagkov se přidal ke kritice České republiky kvůli snahám Prahy 6 odstranit pomník maršála Koněva z Dejvic. Uvedl, že jde o alarmující pokus o přepsání historie, který může vést k nástupu nacistů k moci.

Foto: David W Cerny, Reuters

Socha maršála Ivana Koněv v Dejvicích

Článek

Mjagkov varoval, že přístup Prahy 6 připomíná dobu nástupu nacismu, protože v ní vládnou malí „hokynáři“. A právě ti podle Mjagkova přispěli k nástupu Hitlera. „Jak se dostali nacisté k moci? Co spalovali? Knihy známých vědců, historiků, spisovatelů. Ničili památníky. Přesně tak to začalo. A když malý úředník vyroste v mocnějšího, bude to hrozné. Pro samotné Čechy,“ řekl v pořadu Události – 25. hodina.

Tvrdil také, že se všeobecným vzděláním v evropských zemích, kde nic nevědí o osvoboditelské misi, souvisí povědomí o tom, „kolik životů jsme položili za svobodu Československa“. Moderátor zmínil, že to bylo 140 tisíc sovětských vojáků, a historik pak upřesnil, že jen při pražské operaci jich zahynulo 12 tisíc.

Řekl, že když vypuklo Pražské povstání, Koněv mu vyrazil na pomoc. Moderátor pak označil odstranění sochy z místa za tragickou událost a zdůraznil, že starosta místní části chce přesouvat sochu velikého velitele, velkého sovětského maršála, osvoboditele Prahy od fašistů.

Mjagkov, který je vědeckým ředitelem ruské vojenské historické společnosti, jejíž vznik schválil v roce 2012 ruský prezident Vladimir Putin, se tak stal dalším Rusem, který kritizoval postup Prahy 6 a přirovnával dění k jednání nacistů. Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij označil starostu Prahy 6 za gauleitera nacistické NSDAP. [celá zpráva]

Pak hovořil o „plivanci do tváře českých občanů“. [celá zpráva]

U Mjagkova jeho názor těžko může překvapit, ve svém oboru, jehož tématem je ruská a sovětská historie, mimo jiné vyzdvihuje hrdinství sovětských vojáků za druhé světové války. Generál Koněv velel 1. ukrajinskému frontu, jehož tankisté dorazili 9. května do Prahy. To už sice třetí říše podepsala bezpodmínečnou kapitulaci a většina německých jednotek hlavní město opustila, boje s ustupujícími nacistickými vojáky však trvaly až do 12. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám