Hlavní obsah

Ruský ministr označil starostu Prahy 6 za nacistu. Omluva by pomohla, reagoval Petříček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Murmansk
Aktualizováno

Ruský ministr kultury Vladimir Medinsky přirovnal starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře k vůdci regionální odbočky nacistické strany NSDAP. Ministr to měl říct během rozhovoru s novináři v severoruském Murmansku. Pochválil prezidenta Miloše Zemana, že hájí památník maršála Koněva. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček uvedl, že by k uklidnění situace vedlo, kdyby se Medinský Kolářovi omluvil. Medinského vyjádření považuje za nevhodné.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr kultury Vladimir Medinsky

Článek

"Starosta jakéhosi obvodu řekl, že rada se bude zabývat demontáží památníku osvoboditeli a zachránci města. Je to takový místní gauleiter," řekl Medinsky s odkazem na označení vůdce regionální pobočky německé nacistické strany NSDAP.

Kolář je starostou Prahy 6 za stranu TOP 09. "Nechávám to bez komentáře. Tohle je práce pro ministerstvo zahraničních věcí, které se proti takovéhle nehoráznosti a sprostotě, doufám, náležitě ohradí," uvedl v reakci na slova Medinského Kolář.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ihned reagoval, že by situaci uklidnilo, kdyby se ministr Kolářovi za výrok omluvil.

"Tohle je skutečně nešťastný formát debaty. Mrzí mne, že diskuse o této soše překračuje racionální rámec, a doufám, že se podaří vyhrocenou rétoriku opustit a přejít k věcnému dialogu. Chtěl bych k tomu tímto všechny strany vyzvat. Vyjádření ministra kultury Ruské federace nepovažuji za vhodné. Myslím, že omluva by pomohla uklidnit situaci," uvedl Petříček.

Správně rozhodnutí

Podle agentury TASS ruský ministr také řekl, že očekává, že po slovech prezidenta Miloše Zemana úřady „přijmou to správné rozhodnutí.”

Prezident se k soše maršála Koněva ve čtvrtek vyjádřil v rozhovoru pro televizi Barrandov. Řekl, že pokud je pravda, že by na místě, kde se socha nachází, mělo vzniknout podzemní parkoviště, pak by socha měla raději zůstat, kde je.

Sochu maršála Koněva zakryla plachtaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Praha 6 nechala minulý týden sochu zakrýt plachtou. Zdůvodnila to tím, že byla opakovaně terčem vandalů. Na začátku tohoto týdne ale nechala plot a lešení, na němž plachta byla, odstranit, protože zakrytí sochy vedlo k demonstraci a sporům.

Koněvova socha v Praze byla několikrát terčem řádění vandalů. Radnice se snaží ji přemístit například na zahradu nedalekého ruského velvyslanectví. Starosta Kolář řekl, že pomalování sochy je sice vandalství, ovšem má prý pochopení pro lidi, kterým socha vadí.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Koněvova socha byla několikrát terčem vandalů

Koněv velel části Rudé armády a osvobodil část Evropy včetně koncentračního tábora Osvětim na konci druhé světové války. Odpůrci sochy ale připomínají jeho pozdější činy. Velel například vojákům, kteří krvavě potlačili povstání v Maďarsku v roce 1956. V době stavby berlínské zdi velel sovětským vojskům ve východním Německu. Spekuluje se o jeho roli při vpádu vojsk do Československa v roce 1968.

Sodcha Koněvovi byla odhalena v roce 1980.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám