Hlavní obsah

Česko je šestou nejmírumilovnější zemí světa, vypočítali Australané

Sydney/Praha

Česko patří k nejmírumilovnějším zemím na světě. Alespoň podle australského Ústavu pro ekonomiku a mír (IEP), který každoročně hodnotí míru bezpečnosti ve světě. Tuzemsko v porovnání s dalšími státy skončilo šesté za Islandem, Dánskem, Rakouskem, Novým Zélandem a Portugalskem.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Naopak nejméně mírumilovná je podle australského ústavu v současné době Sýrie, Jižní Súdán, Irák, Afghánistán a Somálsko. Slovensko se v žebříčku 163 zemí umístilo na 34. místě.

Celkově je podle IEP v důsledku válek ve světě nejvíc násilí a teroristických útoků za posledních pětadvacet let. Pokud by se ale do porovnání nepočítal Blízký východ, vyšlo by ze srovnání, že se svět stal naopak bezpečnějším.

Americké ministerstvo zahraničí minulý týden oznámilo, že v loňském roce teroristických útoků ve světě ubylo, a to o 13 procent. [celá zpráva]

Peklo na Blízkém východě

„Při současném chaosu na Blízkém východě poměrně často ztrácíme ze zřetele pozitivní trendy jinde," řekl zakladatel IEP Steve Killelea agentuře Reuters. Nejvíce teroristických útoků připadá podle ústavu na pět zemí – Sýrii, Irák, Nigérii, Afghánistán a Pákistán.

V roce 2014 zahynulo podle IEP ve válce 100 tisíc lidí, zatímco v roce 2008 to bylo „pouze" 20 tisíc. Údaje za loňský rok IEP neuvedl. Nejvíce lidí, 67 tisíc, bylo v roce 2014 zabito v Sýrii. Tamní válka si podle exilové organizace SOHR vyžádala za celou dobu trvání více než 280 tisíc obětí. Mezi mrtvými je 81 436 civilistů, z nichž bylo 14 040 dětí.

Počet lidí po celém světě, kteří kvůli konfliktům museli opustit své domovy, podle OSN loni pravděpodobně překročil rekordních 60 miliónů.

Klid v Evropě

Nejmírumilovnějším regionem světa je podle institutu Evropa, a to navzdory vlně teroristických útoků v Paříži a Bruselu. Počet úmrtí v důsledku atentátů se v Evropě za posledních pět let více než zdvojnásobil.

IEP srovnával také úroveň zbrojení. V tomto žebříčku se Česká republika umístila jako druhá nejmírumilovnější po Maďarsku, na druhém konci škály jsou Severní Korea, Rusko a Izrael.

Dvacítka nejmírumilovnějších zemí podle IPE
1.Island
2.Dánsko
3.Rakousko
4.Nový Zéland
5.Portugalsko
6.Česká republika
7.Švýcarsko
8.Kanada
9.Japonsko
10.Slovinsko
11.Finsko
12.Irsko
13.Bhútán
14.Švédsko
15.Austrálie
16.Německo
17.Norsko
18.Belgie
19.Maďarsko
20.Singapur

Anketa

Jste mírumilovný/á?
Ano
90,4 %
Ne
9,6 %
Celkem hlasovalo 3172 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám