Hlavní obsah

Diplomaté: Na pročištění ruské ambasády měly vlády 30 let. Promrhaly je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česko vstoupilo do nynější diplomatické rozepře s Ruskem ve značně znevýhodněné pozici. České zastoupení na ambasádě v Moskvě je totiž mnohem střídmější než to ruské v Praze a vzájemné vyhošťování diplomatů tak ČR bolí mnohem víc. Důvody je třeba hledat i v pořádcích, které v Československu panovaly před sametovou revolucí. Z krize se může Česko dostat s pomocí spojenců z NATO a EU, shodují se zkušení diplomaté Cyril Svoboda a Michael Žantovský.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Své ovoce má mnohaleté nejednání s Ruskou federací na různých úrovních. Otevřených otázek mezi námi je totiž hodně. Bez jednání by bylo možné snižovat počet ruských diplomatů toliko cestou jejich vyhošťování, tedy jednostranně. To by vedlo k různým odvetným akcím z jedné a druhé strany,“ vysvětlil Novinkám bývalý ministr zahraničí a současný poradce premiéra Cyril Svoboda s tím, že snižování počtu diplomatů bez konfliktu dohodou typu „něco za něco” se nedělo.

Ruská federace má i po víkendovém vyhoštění 18 diplomatů v Česku ke 120 pracovníků ambasády na různých úrovních, což je i vzhledem k jeho velikosti výrazně víc, než mají jiné významné země.

Podobně jako Svoboda to vidí i bývalý český velvyslanec ve USA, Británii a Izraeli Michael Žantovský.

„U nás je to samozřejmě pozůstatek normalizačních dob, kdy byla sovětská ambasáda vlastně místodržitelstvím okupační mocnosti. Za třicet let se ale ten poměr dal podstatně změnit, kdyby si to vláda uložila jako úkol. Zejména se naskýtala příležitost při dělení Československa na konci roku 1992,“ uvedl Žantovský pro Novinky.

Česká ambasáda v Moskvě je paralyzovaná. Fungují jen konzulové, zbytek letí domů

Domácí

Od části politické garnitury nyní zaznívají návrhy na srovnání počtu diplomatů na obou stranách. Před resetováním diplomatických vztahů ale oba zkušení diplomaté varují.

„Začít znovu z bodu nula je chyba. To by vztahy dostalo do stavu téměř válečného,“ upozornil Svoboda s dovětkem, že k takovému kroku nepřistoupila ani Ukrajina.

Útok na jednoho je útokem na všechny, reagují společně lídři europoslanců ke kauze Vrbětice

Evropa

Je normální, že má velký stát u těch menších více diplomatů než naopak. Měnit úzus a vyrovnávat počet diplomatů jedna ku jedné by podle Žantovského fakticky znamenalo zmrazení vztahů.

„Daleko schůdnější je neakreditovat nové ruské diplomaty a nechat stávající české diplomaty v Rusku sloužit dlouhodobě. K určitému vyrovnání by tak dojít mohlo,“ uvedl.

Česko-ruské vztahy jsou na bodu mrazu od sobotního večera, kdy představitelé české vlády zveřejnili, že bezpečnostní složky našly důkazy o zapojení ruských tajných služeb do explozí muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014, které si vyžádaly dva mrtvé a miliardovou škodu.

Česko v reakci vypovědělo 18 ruských diplomatů, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva na oplátku vypověděla 20 českých členů české diplomatické mise včetně zástupce velvyslance, čímž české velvyslanectví v Rusku fakticky paralyzovala.

Česko ve středu zareagovalo ultimátem - buď Rusové umožní do čtvrtečního poledne návrat vyhoštěných českých diplomatů, nebo Česko sníží počet těch ruských na ambasádě v Praze.

Ultimátum Rusku: Umožněte hned návrat českých diplomatů, jinak vám paralyzujeme ambasádu v Praze

Domácí

„Musíme v každém případě vyhostit dva další ruské diplomaty,” uvedl Žantovský ještě před oznámením české reakce. „A musíme účinně naléhat na naše spojence, aby se k nám podobnými praktickými kroky připojili, jinak riskujeme úplnou likvidaci naší ambasády,“ dodal.

Špatné česko-ruské vztahy se podle něj logicky promítnou i do poměrů Ruska a Západu.

Podobně to vidí i Svoboda. „Já doporučuji soustředit svou energii na Západ, zajišťovat součinnost spojenců, aby Ruská federace věděla, že dobré vztahy s jakýmkoliv státem NATO nebo EU mají vazbu na normalizaci vztahů s ČR,“ uvedl. Bez podpory spojenců podle něj k oteplení vztahů nedojde.

Výbor: Důkazy jsou jasné, z ruské ambasády musí odejít téměř všichni

Domácí

Výběr článků

Načítám