Hlavní obsah

Češi za podporu Ukrajiny zaplatí, vyhrožoval host u Solovjova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politický komentátor ruské agentury RIA Novosti Vladimir Kornilov prohlásil, že Česká republika zaplatí za zasažené civilní objekty na ruském území, které ukrajinská armáda trefila pomocí raketometů české výroby RM-70 Vampire. Kornilov to řekl v show ruského propagandisty Vladimira Solovjova, který v této souvislosti zkritizoval Rusy, kteří dovážejí české pivo, a doporučil jim, aby se přestěhovali do Bělgorodu a pivo čepovali přímo na náměstí.

Foto: Rossija-1

Politický komentátor ruské agentury RIA Novosti Vladimir Kornilov

Článek

„Musíme Čechům ukázat, jaké civilní objekty jejich střely zasáhly. Budou za to hnáni k odpovědnosti. Váš stát za to určitě zaplatí!“ rozjel se 3. dubna Kornilov v propagandistické show Vladimira Solovjova v televizi Rossija-1.

Komentátor tak reagoval na zásahy ukrajinské armády například v Bělgorodské oblasti, ke kterým mimo jiné údajně dochází pomocí raketometů české výroby RM-70 Vampire. Podle Rusů je Ukrajinci použili k ostřelování Bělgorodu koncem února nebo v prosinci. Na konci roku v důsledku ostřelování českými raketomety zahynulo 22 lidí, tvrdí Rusové.

Čepujte české pivo v Bělgorodu na náměstí

Po Kornilovovi se ke slovu přihlásil Solovjov, který uvedl, že Rusové dovážející české pivo „z pobaltských států“ by se měli přestěhovat právě do Ukrajinci ostřelovaného Bělgorodu.

Čtvrt miliardy mrtvých a zmrzačených bude cena za jadernou válku, zaznělo v ruské TV

Evropa

„Mám dotaz na naše lidi, kteří to dělají (dovážejí české pivo). Kdo jste? Ptám se vás zdvořile. Já bych vás všechny přestěhoval do Bělgorodu. Přestěhujte do Bělgorodu všechny vaše kanceláře, které dovážejí české pivo,“ mudroval Solovjov.

„Ať vaši majitelé stojí na hlavním náměstí v Bělgorodě a točí tam české pivo,“ uzavřel ruský propagandista, který tak nepřímo vyslovil své přání, aby takové Rusy zasáhli Ukrajinci českými raketomety.

Údajný útok českými raketomety

Moskva na konci prosince obvinila ukrajinskou armádu z ostřelování Bělgorodu, které si podle ní vyžádalo 22 obětí na životě a 109 zraněných. Ukrajina podle Moskvy použila k útoku mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby, což později kritizoval ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja na zasedání Rady bezpečnosti OSN (RB OSN), které Rusko svolalo.

Propagandistické video Junarmiji vyzývá českou mládež k míru. Členové hnutí přirovnávají zásahy v Bělgorodu k Lidicím.Video: Junarmia / Autor titulků Nikola Repin

Česká republika se tehdy zasedání odmítla účastnit. Šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že nehodlá sloužit ruské propagandě.

„Kde je český zástupce, zástupce země, jejíž střely usmrtily civilisty v Bělgorodu?“ ptal se na Radě bezpečnosti Něbenzja. Ve svém projevu také Česko a další západní státy vyzval, aby si uvědomily, „kam putují jejich peníze“ a na „jakých zločinech se jejich vlády podílejí“, když dodávají zbraně Ukrajině.

„Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ napsal Lipavský na síti X.

Zbraně z Česka zabily civilisty v Bělgorodu, hřímal v OSN ruský velvyslanec. Důkazy nepředložil

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám