Hlavní obsah

Čech v Bavorsku ukradl šperk papeže Benedikta XVI., jde do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukradený pektorál (náprsní šperk) bývalého papeže Benedikta XVI. se zřejmě vrátí do městského kostela svatého Oswalda v Traunsteinu. V polovině loňského června ho ukradl Čech a sebral přitom i kasičku s drobnými. Třiapadesátiletého muže poslal soud v bavorském Traunsteinu do vězení na 2,5 roku, píše deník Berchtesgadener Anzeiger.

Foto: Profimedia.cz

Kostel svatého Oswalda v Traunsteinu

Článek

Čech při vloupání způsobil škody za více než 2000 eur (50 tisíc korun), tvrdí státní zastupitelství. Materiální hodnota pozlaceného pektorálu, který je zdobený drahokamy, se odhaduje na 1000 eur (25 tisíc korun), jeho historická cena je však výrazně vyšší. Obhajoba v této věci zmiňovala částku nejméně 50 tisíc eur (1,25 milionu korun).

Čech před soudem vypověděl, že nevěděl o hodnotě a významu pektorálu, který byl chráněn pouze plexisklem. Překupník mu za něj nabídl jen 18 eur (450 Kč), neboť ho považoval za padělek. Za takovou částku mu ho ale Čech odmítl prodat. O skutečné hodnotě se odsouzený dozvěděl později z médií.

Čech v Rakousku zvládl během necelého měsíce vykrást 18 aut

Zahraniční

Pektorál se dosud nenašel. Čech tvrdí, že si ho schoval u známého. „Ten ho ještě musí mít. Je připraven mu zavolat,“ uvedl Michael Vogel, právník odsouzeného. Poznamenal, že jeho klient během posledních deseti měsíců, které strávil ve vazbě, nebyl se svým známým v kontaktu.

Muž, který už byl německé policii známý kvůli dřívějším trestným činům, se loni v srpnu sám vydal české policii, která ho zatkla a předala do spolkové republiky. Minulost Čecha zmínila také soudní porota, podle které muž vedl velmi negativní život, neboť páchal kriminální činy po celé Evropě.

Řidič ujížděl v BMW německým policistům, ti čeští mu do cesty postavili kamion

Krimi

Výběr článků

Načítám