Hlavní obsah

Snowden požádal o ruské občanství

Moskva

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který zveřejnil utajované informace o elektronické špionáži v USA a nyní žije v ruském exilu, požádal o ruské občanství. Oznámil to v pondělí na svém twitterovém účtu. Důvodem je možnost být se svým synem.

Foto: ČTK

Edward Snowden (foto z roku 2017)

Článek

„Po letech odloučení od rodičů nehodláme být s manželkou odloučeni od syna. Proto v této době pandemie a zavřených hranic žádáme o možnost dvojího amerického a ruského občanství,” napsal Snowden ke své žádosti na Twitteru. „Naším přáním je, aby se náš syn cítil doma, kdekoli žije,“ dodal.

Původní povolení k pobytu v Rusku mu vypršelo v dubnu, kvůli pandemii bylo prodlouženo do června. Rusko mu následně povolilo pobývat na svém území po neomezenou dobu, bez nutnosti žádat o další prodloužení.

Snowden býval spolupracovníkem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA), ale v roce 2013 zveřejnil utajované informace o využívání telefonních záznamů amerických občanů tajnými službami. Je obviněn ze špionáže a krádeže a v USA mu hrozí 20letý trest vězení. Rusko mu po útěku z USA udělilo azyl.

V jednom z předchozích rozhovorů Snowden řekl, že se roku 2017 v Moskvě oženil s Američankou Lindsay Millsovou. Britský web MailOnline v říjnu napsal, že Millsová na Twitteru ohlásila, že se Snowdenem očekávají potomka.

Snowden v Rusku požádal o tříleté prodloužení pobytu

Evropa

Snowden nyní uvedl, že on i jeho žena zůstanou Američany a svého syna hodlají vychovávat s ohledem na hodnoty té Ameriky, kterou milují, včetně práva každého veřejně říkat, co si myslí. „A těším se na den, kdy se budu moci vrátit do Států, aby celá rodina mohla být pohromadě,” dodal Snowden.

Snowden prozradil, jak rozsáhlé je monitorovaní elektronické komunikace americkými tajnými službami. Kvůli tomu je v USA stíhán. V září přitom americký odvolací soud rozhodl, že program masového sběru dat o telefonních hovorech Američanů nebyl v souladu s federálními zákony a mohl být i protiústavní.

„Nikdy jsem si ani nepředstavoval, že se dožiju toho, že naše soudy odsoudí aktivity NSA jako nezákonné a ve stejném rozsudku ještě uznají moje zásluhy na jejich odhalení,“ napsal tehdy Snowden na Twitteru.

Program sledování dat, na který upozornil Snowden, byl podle soudu nezákonný

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám