Hlavní obsah

Program sledování dat, na který upozornil Snowden, byl podle soudu nezákonný

– Washington

Americký odvolací soud ve středu rozhodl, že program masového sběru dat o telefonních hovorech Američanů, který realizovaly americké tajné služby a na který před sedmi lety upozornil Edward Snowden, nebyl v souladu se zákonem. Došel také k závěru, že šéfové amerických tajných služeb lhali veřejnosti, když před ní tento program obhajovali, informovala agentura Reuters.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Soud ve středu rozhodl, že shromažďování záznamů porušovalo americké federální zákony a mohlo být i protiústavní. „Nikdy jsem si ani nepředstavoval, že se dožiju toho, že naše soudy odsoudí aktivity NSA jako nezákonné a ve stejném rozsudku ještě uznají moje zásluhy na jejich odhalení,“ napsal Snowden na Twitteru.

Snowden je bývalým spolupracovníkem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA). V roce 2013 zveřejnil utajované informace tajných služeb, jež mimo jiné dokládaly, že rozvědky sbíraly telefonní záznamy týkající se milionů Američanů. Snowden je za vyzrazení těchto informací stále stíhán americkými úřady, před nimiž se od roku 2013 ukrývá v Rusku.

Snowden v Rusku požádal o tříleté prodloužení pobytu

Evropa

„Rozsudek je vítězstvím pro naše právo na soukromí,“ napsala vlivná nevládní Americká unie občanských práv (ACLU) s tím, že rozhodnutí soudu „činí zřejmým, že hromadný sběr telefonních záznamů Američanů ze strany NSA porušoval ústavu“.

Informace o sběru dat o telefonní aktivitě Američanů – o tom kdo, jak, kdy, kde a s kým mluvil – byla první a zřejmě nejvýbušnější částí Snowdenova odhalení v britském listu The Guardian. Američtí činitelé do té doby tvrdili, že NSA nikdy vědomě nesbírala žádná data o amerických občanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám