Hlavní obsah

Bývalý šéf NATO navrhuje přijetí Ukrajiny, ale bez Ruskem okupovaných území

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina by měla být přijata do Severoatlantické aliance, ochrana by se však neměla vztahovat na území, která nyní okupuje Rusko, navrhuje bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Ten věří, že by to vyslalo Rusku signál, že připojení Ukrajiny k západní obranné alianci nemůže zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Anders Fogh Rasmussen, bývalý generální tajemník NATO

Článek

Rasmussen dlouho pracoval po boku Andrije Jermaka, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Pomáhal s přípravou Kyjeva zejména před zatím posledním červencovým summitem NATO v litevském Vilniusu, který však skončil bez pozvání Ukrajiny ke vstupu, podotkl web britského deníku The Guardian, který o návrhu informoval.

Ukrajinské vedení přitom neskrývalo zklamání, když NATO na svém letošním summitu (mimo jiné na naléhání USA a Německa) vydalo prohlášení, že Ukrajina dostane pozvánku, až to okolnosti dovolí, aniž by bylo zmíněno konkrétní datum. Hlavním argumentem tehdy byla obava, že podle článku 5 o kolektivní obraně v Severoatlantické smlouvě by se po přijetí napadené Ukrajiny v přímé válce s Ruskem ocitly i všechny ostatní státy NATO.

Rasmussen věří, že jeho návrh je cesta, jak z ošemetné situace vybruslit. Odmítá přitom, že by to znamenalo postoupení okupovaného území Rusku. „Absolutní věrohodnost záruk podle článku 5 by odradila Rusko od eskalace útoků na ukrajinském území uvnitř NATO, což by uvolnilo Ukrajině síly k přechodu do frontové linie,“ osvětlil svou myšlenku.

Jako bezletová zóna, míní Rasmussen

„Rusko by muselo dostat jasný vzkaz, že jakékoli narušení území NATO bude potrestáno reakcí. Návrh je v některých ohledech podobný jako uvalení bezletové zóny na Rusko, aby nemohlo létat nad ukrajinským územím nebo vysílat rakety do ukrajinských měst,“ podotkl bývalý generální tajemník NATO.

Letos vznikla nová platforma v podobě Rady Ukrajina–NATO spolu s tím, že jednotlivé země mohou Ukrajině bezpečnostní záruky nabídnout bilaterálně. Příští summit NATO se bude konat v červenci ve Washingtonu u příležitosti 75. výročí Aliance. Otázka budoucího členství Ukrajiny bude určitě velkým tématem.

Rasmussen stál v čele NATO v letech 2009 až 2014, dánským premiérem byl v letech 2001 až 2009.

USA popřely úvahy o výměně ukrajinského území za členství Kyjeva v NATO

Zahraniční

Putin: Možné členství Ukrajiny v NATO je pro Rusko hrozbou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám