Hlavní obsah

Budete přepisovat kuchařky? Německo se brání snaze ministra měnit složení potravin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý ministr zemědělství Cem Özdemir (Zelení) plánuje revoluci v obchodech. V potravinách chce výrazně snížit podíl cukru, tuku a soli. Pověřil proto Institut Maxe Rubnera, aby vypracoval nové receptury, píše deník Bild.

Foto: imago stock&people / IMAGO, ČTK

Německý ministr zemědělství Cem Özdemir tvrdí, že země rezignovala na boj proti obezitě

Článek

„Do konce roku by měly být receptury pro příslušné skupiny potravin hotové a vzápětí by se měly uvést do praxe,“ sdělil deníku Bild mluvčí ministerstva zemědělství.

Institut minulý týden předložil ministerstvu průběžnou zprávu, v níž kritizuje, že úsilí o snížení cukru, tuku a soli v potravinách se „v posledních letech částečně zpomalilo nebo zastavilo“. Özdemir proto tlačí na potravinářský průmysl a „žádá“ o „objektivní, vědecky podložený základ“, protože „zodpovědnost máme všichni“.

Fialova německá nákupní horečka baví internet

Koktejl

Potravináři se brání a nápad ministra Özdemira považují za „nepřípustné zasahování“. „Neustále ujišťujete, že nechcete mentorovat a povyšovat se, ale potom chcete přepisovat receptury. To nejde moc dohromady,“ komentoval snahu ministra šéf potravinářského průmyslu Christoph Minhoff. A vzápětí se ptá: „Co přijde dál? Přepisy kuchařek?“

K záměru ministerstva zemědělství je skeptický i další koaliční partner – Svobodná demokratická strana (FDP).

„Společnosti vyrábějí to, co se prodává, jinými slovy, to, co lidem chutná. Pokud jde o hotové výrobky, lidé chtějí mít rychle na stole chutné jídlo a politici by s tím neměli mít problém,“ řekl zemědělský expert Gero Hocker deníku Bild.

Srovnání a vývoj ceny másla v ČR a Německu. Skoro jako přes kopírák

Ekonomika

Nadšeni ovšem nejsou ani někteří lékaři. Johannes Scholl z Německé akademie pro preventivní medicínu považuje Özdemirovy plány za „vědecky zastaralé“. „Omezení tuku neznamená, že lidé budou štíhlejší. Nasycené tuky nejsou ze své podstaty nezdravé. Plnotučné mléčné výrobky, jako jsou bílý jogurt a sýr, dokonce chrání před mrtvicí.

A skutečnou příčinou nárůstu obezity a cukrovky je příliš mnoho sacharidů z chleba, rýže, brambor, těstovin a z cukru ve spojitosti s příliš malou fyzickou aktivitou,“ uvedl Scholl. Podle jeho slov by se lidé měli ve stravě zaměřit na čerstvé, nezpracované potraviny.

Záměr kritizuje také zemědělský expert CDU Albert Stegemann. „Poté, co Cem Özdemir politicky narazil s úplným zákazem reklamy na potraviny, zkouší nyní státní požadavky na receptury. To je rušivé a nepřiměřené,“ řekl.

Seznam produktů, kde chce ministr upravit recepturu:
jogurty
ochucené tvarohy
snídaňové cereálie (cornflakes, müsli)
limonády
mražené pizzy
dětská výživa
hotová jídla pro batolata
chleba a pečivo
uzeniny a masné výrobky
omáčky na těstoviny
dresinky
mražená jídla
mléčné nápoje
polévky
dušené maso
konzervy

Paštiky, těstoviny nebo ryby. Lidé v nouzi jsou za potravinový balíček vděční

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám