Hlavní obsah

Srovnání a vývoj ceny másla v ČR a Německu. Skoro jako přes kopírák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny másla, které se v Česku po zahájení ruské invaze na Ukrajinu vyšplhaly i výrazně nad 60 korun za kostku, se už podle statistik, zdá se, zklidnily. Čtvrtkilogramové balení se dá nyní v akcích sehnat dokonce i za 29,90 Kč, byť průměrná cena je samozřejmě vyšší - některé obchody ostatně dál nabízejí i balení s cenou blízkou 60 korunám. Vývoj cen v Česku byl třeba v únoru dokonce příznivější než v Německu, kde se ale jinak spotřebitelé těší z lepších cen.

Článek

Vývoj cen másla v Česku a Německu je téměř totožný - po výrazném nárůstu, jenž přišel po zahájení ruské invaze v únoru 2022, došlo k sešupu na přelomu let 2022/2023. Mírně se ceny opět zvedaly zhruba od loňského podzimu, ale nešlo už o nic dramatického.

V současnosti cena této komodity klesá. Podle dat Českého statistického úřadu byla loni v únoru průměrná cena čtvrtky másla 45,30 koruny, zatímco ve stejném měsíci letos 41,10 Kč.

Cena čtvrtky másla se ale může výrazně lišit podle výrobce, země původu či podle toho, zda jde o máslo z mrazíren, které bývá levnější. Aktuálně podle serveru Kupi.cz prodává například Kaufland čtvrtku másla v akci za 32,90 korun, v internetovém obchodě Košík.cz vyjde máslo z jihočeské Madety na 59,90 korun.

Ceny másla by mohly jít ještě o něco níže, jak Novinkám řekl šéf Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. „V jarních měsících se dojí nejvíc mléka, je v něm i více tuku. To může mít vliv na převis nabídky nad poptávkou a pak ceny mohou klesat,“ vysvětlil. „Největší spotřeba másla je vždy před Vánocemi a Velikonocemi, po těchto svátcích cena obvykle klesá,“ podotkl.

Dražší doprava, levnější potraviny. Inflace v březnu zůstala na dvou procentech

Ekonomika

Ceny másla ovlivňují vedle cen základní suroviny mléka ale také ceny energií zpracovatelů, vývoj mezd nebo nákladů na dopravu. O konečné ceně na regále pak rozhoduje obchodní politika řetězců, zda se máslo zrovna rozhodnou zařadit do marketingových akcí, na které lákají v letácích kupující do prodejen.

V Německu v únoru potraviny ve srovnání se stejným měsícem roku 2023 zdražily o 0,9 procenta, u konkrétních položek ale mohlo dojít i k poklesu. Platilo to třeba u slunečnicového oleje, okurek nebo právě i u másla (pokles ceny o zhruba 3,5 procenta).

I Německo zažilo šok

V Česku i v Německu patří máslo k nejoblíbenějším tukům na vaření, Češi ho zkonzumují v průměru okolo pěti kil ročně. Toto číslo se posledních dvacet let moc nemění, loni však poprvé nastal pokles na 4,9 kilogramu. Poslední údaj z Německa hovoří o tom, že v roce 2022 činila tamní spotřeba přibližně 5,36 kilogramu na obyvatele.

Podobně jako pro Čechy, tak i pro Němce představovalo zdražování od března 2022 šok. Cena za klasické 250gramové balení tam v prosinci 2022 vystoupala až na maximum 2,29 euro (při současném kurzu přes 58 korun), uvádějí němečtí statistici.

Ti upozornili, že na výrobu 250gramového balení másla je zapotřebí asi pěti litrů plnotučného mléka a že na výrobních nákladech se negativně promítlo nejen zvýšení cen krmiv, ale i zdražení elektřiny a plynu. Než se totiž máslo dostane na trh, musí projít energeticky náročným procesem - vysokotučná smetana se musí například pasterovat při teplotě 90 až 110 °C, aby se z ní odstranily nežádoucí mikroorganismy.

Stejně jako v Česku šly ceny másla v Německu dolů zhruba před rokem. Web týdeníku Focus loni v březnu psal, že poprvé za víc než rok neplatili zákazníci za klasické 250gramové balení 1,99 eura (lehce přes 50 korun), ale 1,59 eura (lehce přes 40 korun), což je cena, která se s drobnými výkyvy drží až do letošního roku. Současně klesly ceny sýrů a jogurtů. Cena se ale zatím nedostala na úroveň před rokem 2020 a podle ekonomů se už nikdy nedostane.

Situaci v zemědělství a potravinářství ovlivňuje řada faktorů. Jsou to nejen náklady na energie, hnojiva a krmiva, které jsou vyšší než v minulosti, ale je to také nedostatek pracovních sil a výše minimální mzdy, která zvyšuje náklady, uvádí web německých spotřebitelů.

Supermarkety dál prodávají vejce z klecových chovů

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám