Hlavní obsah

Paštiky, těstoviny nebo ryby. Lidé v nouzi jsou za potravinový balíček vděční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen v Ústeckém kraji přibývá lidí, kteří se neobejdou bez potravinové a materiální pomoci. Roste proto zájem o balíčky, které potřebným rozváží mobilní potravinová banka v rámci projektu výdejen potravinové pomoci. Balíčky obsahují nejen trvanlivé potraviny, ale také hygienické potřeby. V sobotu proběhla v Česku další potravinová sbírka.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Dodávkový vůz potravinové banky staví aktuálně v kraji v jedenácti městech včetně Teplic.

Článek

Dodávkový vůz potravinové banky staví v kraji aktuálně v deseti městech, kde si vždy deset lidí může pomoc vyzvednout po prokázání se ověřovacím kódem, který jim přidělili sociální pracovníci.

Předem sjednaní klienti si tento týden vyzvedli svůj balíček také v Teplicích. „Nejsem na tom finančně moc dobře. Mám důchod osm tisíc korun a pět tisíc platím nájem za byt, takže mi toho na živobytí už moc nezbývá. Jsem proto rád za každou pomoc,“ řekl Novinkám devětašedesátiletý Miroslav Horák.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Řidič Ladislav Plíva předává potravinový balíček důchodci Miroslavu Horákovi.

Dvacet let bydlel v zahradní chatce, v posledních letech už ale prý kvůli zdraví nezvládal jezdit do lesa pro dřevo na zátop. Když nevěděl, kam se uchýlit, tak mu známý doporučil, ať se obrátí na neziskovou organizaci Květina, která pomáhá lidem v nouzi. „Ta mi nakonec sehnala byt od města a odkázala mě na potravinovou pomoc,“ vysvětlil.

Jemu určený balíček obsahoval například paštiky, těstoviny nebo rybí konzervu. „Je to pokaždé jiné. Nevybírám si, jsem vděčný za cokoliv. Pomůže mi to se stravou na deset až čtrnáct dnů,“ doplnil.

Projekt výdejen potravinové pomoci, který loni spustila Česká federace potravinových bank ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí, spočívá v principu přerozdělení potravinových balíčků o hmotnosti tří až pěti kilogramů, které dostávají osoby na základě doporučení odboru sociálních věcí a zdravotnictví a ve spolupráci se sociálními službami. Obsahem balíčků jsou především trvanlivé potraviny a drogerie.

Pomoc je určena hlavně samoživitelům, vícečetným rodinám, dětem a mladistvým v nepříznivých životních situacích, seniorům, invalidům a osobám sociálně vyloučeným nebo žijícím v sociálně vyloučených lokalitách.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Potřební převezmou potravinový balíček po prokázání se specifickým ověřovacím kódem.

„Dáváme doporučení na lidi, kteří potravinovou pomoc potřebují. Klienti pak dostávají balíčky podle aktuální potřeby,“ řekla Novinkám Barbora Šultová z teplického magistrátu během výdeje balíčků.

Na seznamu klientů má u některých jmen poznámku, které zboží by preferovali. „Například maminky s dětmi často žádají o pleny. Vždy ale záleží na potravinové bance, zda požadované zboží zrovna má ve skladu. Pokud ano, tak ho do balíčku zahrnou,“ doplnila.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Řidič Ladislav Plíva předává potravinový balíček klientce Markétě Balažovičové.

Ředitelka Potravinové banky Ústeckého kraje Andrea Marxová připustila, že potravinový balíček by přivítalo mnohem více lidí, než na kolik se dostane. „Jsme limitováni množstvím potravin, které máme k dispozici. V současné chvíli proto nemůžeme vydávat více než deset balíčků na jednom místě pro deset potřebných,“ řekla Novinkám ředitelka.

Výdejny potravin v Ústeckém kraji se nachází ve městech Budyně nad Ohří, Štětí, Roudnice nad Labem, Ústí nad Labem-Velké Březno, Děčín, Benešov nad Ploučnicí, Teplice, Terezín, Chabařovice a Chomutov. Potravinová banka eviduje po celém Česku aktuálně téměř dvě stovky výdejen.

Svázaná rodina v domě na Domažlicku: Možná loupili falešní policisté

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám