Hlavní obsah

Britské gangy používají české samopaly Škorpion, už s nimi i zabíjejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vraha 26leté Angličanky Elle Edwardsové soud v pátek poslal do vězení na doživotí, píše web stanice BBC. Žena se stala obětí střetu mezi dvěma liverpoolskými gangy loni na Štědrý den, když seděla s přáteli před hospodou. Britská bulvární média píší, že Edwardsovou usmrtily dvě kulky ze samopalu vzor 61 známého jako Škorpion české výroby, který je u britských gangů stále populárnější.

Foto: Profimedia.cz

Československý samopal vz. 61 Škorpion

Článek

Škorpion je produktem České zbrojovky v Uherském Brodě, která jich od 60. let minulého století vyrobila na 210 000 kusů. Jeho varianta se později vyráběla i v bývalé Jugoslávii. S kadencí až 750 ran za minutu a vysokou přesností střelby do 150 metrů je vhodnou zbraní pro boj v uzavřených prostorách. Britské gangy nakupují jejich vyřazené kusy v Evropě a v Británii je podomácku opět uvádějí do provozu.

„Idioti se samopaly“

„Měli jsme tu idioty, kteří pobíhali s pistolemi a brokovnicemi. Teď tu máme ty samé idioty, kteří tu pobíhají (se Škorpiony) a to je děsivé,“ řekl listu Daily Mail Mark Kameen, zástupce šéfa policejního oddělení v Merseyside, kde působí až 120 gangů.

Škorpiony byly oblíbenou zbraní také Irské republikánské armády (IRA), připomíná deník. Po Liverpoolu nyní podle domněnek policie koluje osm jejich kusů. Jeden se v nedávné době podařilo zabavit, ačkoliv se nejednalo o tutéž zbraň, která usmrtila Edwardsovou.

Při vpádu do Ruska použili partyzáni zřejmě také české pušky

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám