Hlavní obsah

Britové popsali, jak by mohli Ukrajinci provést smrtící úder na Kerčský most

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na začátku dubna přišly signály, že Ukrajinci se možná chystají k sestřelení Kerčského mostu. Podle informací ukrajinské vojenské rozvědky tak má armáda učinit někdy v první polovině roku 2024. Britský vojenský expert pro deník The Sun popsal, jak přesně by zničení mostu mohli Ukrajinci docílit. Pomoci mají hlavně západní stíhačky F-16, rakety Storm Shadow a drony.

Foto: Profimedia.cz

Kerčský most je významnou dopravní tepnou

Článek

Zničení Kerčského neboli Krymského mostu je pro Ukrajince klíčové, protože by tak odřízli Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Pro Putina je most hmatatelnou připomínkou jednoho z jeho největších politických úspěchů, i když fingované referendum v roce 2014 téměř žádná země na světě neuznala.

Britský vojenský expert z Hudsonova Institutu Bryan Clark pro deník The Sun popsal, jak by zničení osmnáctikilometrového mostu mohlo proběhnout. Stavbu, jejíž hodnota se odhaduje na několik miliard dolarů, by mohla zničit salva raket Storm Shadow vystřelených ze západních stíhaček F-16 a skupina námořních dronů.

Do tří měsíců odpálíme Krymský most, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Rakety Strom Shadow se odpalují z letadel ze vzdálenosti až 550 kilometrů. Ukrajina ale v současnosti stále čeká na dodávku stíhaček F-16, které rakety ponesou. První várka by měla dorazit v příštích měsících.

Ke zničení mostních pilířů by mohly zase posloužit námořní drony. Ukrajinci nyní představili modernizovanou verzi dronů Sea Baby. Ty jsou schopné dopravit tunu výbušniny na vzdálenost přes tisíc kilometrů.

Most už byl v minulosti zasažen

Kerčský most byl již dvakrát zasažen a opravován, naposledy byl rozsáhle poškozen loni v červenci při náletu ukrajinských námořních dronů. Tehdy došlo k rozsáhlému poškození silničního úseku, který vede souběžně se samostatným železničním úsekem využívaným ruskou armádou k přesunu tanků a zásob.

Pokud by byl most trvale poškozen, Moskva by byla nucena přepravovat vojenské zásoby po silnici přes okupovanou jižní Ukrajinu. Trasa by vedla přes Chersonskou a Záporožskou oblast, které Rusko částečně obsadilo na jaře 2022.

Ukrajinští představitelé se navíc domnívají, že by se tím výrazně zhoršila schopnost Kremlu provádět ofenzivy v době, kdy ruské pozemní síly postupují vpřed.

Ukrajinská chlouba: Nejnovější námořní drony zasáhnou cíl kdekoli v celém Černém moři

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám