Hlavní obsah

Ukrajinská chlouba: Nejnovější námořní drony zasáhnou cíl kdekoli v celém Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské modernizované námořní drony Sea Baby jsou schopné dopravit tunu výbušniny na vzdálenost přes 1000 kilometrů a zasáhnout cíl kdekoli v Černém moři. Prohlásil to ve vysílání Suspilne mluvčí ukrajinské tajné služby SBU Artem Dechtjarenko.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský námořní dron Magura V5, který byl vyvinut v roce 2023.

Článek

Podle Dechtjarenka jde o „novou generaci dronů“, na jejichž vývoji se nadále společně podílejí odborníci SBU, ukrajinského ministerstva vnitra a „další společníci“, cituje jej Ukrajinska pravda.

„Dnes dron za 8,5 milionu dolarů (přes 202 milionů korun) dokáže zničit válečnou loď za několik desítek milionů dolarů,“ prohlásil s tím, že drony Sea Baby (Ukrajina má i další hladinové drony a název „Sea Baby“ se někdy používá pro označení kteréhokoliv z nich) během ruské invaze na Ukrajinu už zasáhly 11 ruských lodí a také Krymský most.

Podle tvrzení Dechtjarenka v roce 2022 neměly ukrajinské námořní drony ve světě konkurenci. Srovnatelné západní stroje prý byly větší, ale nedokázaly tak dobře manévrovat, byly snadněji odhalitelné radary nepřítele.

V říjnu 2022 ukrajinské námořní drony poničily ruskou fregatu Admirál Makarov, o rok později útočily na ruské raketové korvety Samum a Pavel Děržavin, tanker SIG či vyloďovací plavidlo Oleněgorskij Gorňjak. Poškodily také moderní průzkumnou a hydrografickou vojenskou loď Vladimir Kozickij.

Jedním z generace nejnovějších ukrajinských námořních dronů je Magura V5, který byl vyvinut a vyroben teprve vloni. Jde o multifunkční stroj, který má plnit výzvědné, záchranné, odminovací a další bojové úkoly. Poprvé byl představen loni v červenci na zbrojním veletrhu IDEF v tureckém Istanbulu.

Ukrajinci předvedli testování nového námořního dronu. Pojmenovali ho Avdijivka

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám