Hlavní obsah

Britové mají novou zpravodajskou televizi. Chce bojovat proti cenzuře

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V neděli večer začala ve Spojeném království vysílat nová zpravodajská televize GB News. Ředitelem a hlavní tváří je bývalá dlouholetá hvězda veřejnoprávní stanice Andrew Neil. Hned v úvodu divákům slíbil, že bude bojovat proti kultuře rušení a za zájmy těch, kteří nejsou slyšet. Prvním hostem pak byl „Pan Brexit” Nigel Farage, který je stálicí televizních diskuzí.

Foto: Profimedia.cz

První vysílání GB News

Článek

GB News je první novou zpravodajskou televizí za 30 let. Jako první před diváky vystoupila ikona konzervativních novinářů Andrew Neil.

„Vítejte u spuštění GB News, britské zpravodajské stanice odhodlané pokrývat zprávy, na kterých vám záleží, a dávat hlas těm, kteří si v našich národních debatách připadají odsunuti, či dokonce umlčeni. Protože: pokud na tom záleží vám, pak na tom záleží i nám,” řekl skotský novinář, který loni ukončil své 25leté působení v BBC.

Neil dodal, že jeho novináři budou k práci přistupovat jinak a nebudou „následovat existující zpravodajskou agendu”. Zároveň se ostře vymezil proti jakési „westminsterské bublině” a slíbil, že „demaskuje okázalost politických, obchodních a akademických elit, kteří ohrožují svobodu slova a demokracii tím, že podporují 'kulturu rušení' (cancel culture)”, pokračoval ředitel televize.

Studenti Oxfordské univerzity sundali portrét královny

Evropa

Kanál GB News je podle Neila „hrdý, že je z Británie”, ale nebude se zdráhat informovat o věcech, které jsou ve Spojeném království špatně.

Odsunutý a umlčený Farage

Jedním z pořadů, které mohli diváci při premiére vidět byl diskuzní pořad bývalého bulvárního novináře Dana Woottona. Ten si pro svůj úvodní monolog vybral plánované odložení uvolnění restrikcí. Diváky vyzval, aby se vzepřeli „vědcům, kteří předpovídají soudný den”, a obvinil vládu ze strašení lidu.

Farage chce s obnovenou protiunijní stranou vytáhnout do boje proti lockdownu

Evropa

I přes slib svého šéfa, že stanice bude dávat hlas „odsunutým, či umlčeným” názorům, byl prvním hostem pořadu bývalý europoslanec Nigel Farage, který je v britských médiích „pečený vařený”.

Zatímco jedna část britských komentátorů vnímá spuštění GB News jako hlas rozumu ve zvláštní době, druhá část očekává, že se stanice brzy stane britskou verzí amerického kanálu Fox News, který je v zámoří znám pro své svérázné názorové zpravodajství a vlažnou práci s informacemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám