Hlavní obsah

Studenti Oxfordské univerzity sundali portrét královny

– Oxford
Novinky, drk

Členové studentského spolku na jedné z kolejí Oxfordské univerzity si odhlasovali návrh na odstranění portrétu královny Alžběty II. z jejich společenské místnosti. Fotografie pochází z roku 1952. Podle studentů jde o symbol „nedávné koloniální historie”. Konzervativní ministr školství označil krok za „absurdní”.

Foto: Profimedia.cz

Oficiální portrét královny Alžběty II. z roku 1953, rok po korunovaci

Článek

Návrh pochází z pera spolku Middle Common Room (MCR), který sdružuje magisterské a další studenty oxfordské koleje Magdalen College.

Deset lidí hlasovalo pro odstranění portrétu, dva proti a pět se zdrželo.

Podle konzervativních komentátorů jde o pokračování trendu takzvané „kultury rušení” (angl. cancel culture), tedy snahy o vyškrtnutí ideologicky již nepřijatelných osobností či názorů. Ministr školství Gavin Williamson označil výsledek hlasování za „prostě absurdní”.

Jedná se o tuto kolorovanou fotografii z roku 1952.

„Nejsme oprávněni rušit královnu (jako instituci). Jde nám o naši společenskou místnost a o to, aby se v ní lidé cítili vítáni,” cituje BBC jednoho ze studentů.

Je to jejich rozhodnutí, reagovalo vedení koleje

Fotografie pochází z roku 1952, tedy v rok inaugurace královny Alžběty II. Kritikům zřejmě vadí, že tehdy byla královna vnímána jako symbol kolonialismu a britského impéria.

„Během své dlouhé vlády neúnavně pracovala na prosazování britských hodnot tolerance, inkluze a respektu po celém světě,” napsal na Twitteru Williamson.

Prezidentka koleje Dinah Roseová se od rozhodnutí studentů distancovala. Podle ní jde o jejich svobodné rozhodnutí, které nereflektuje názor akademického vedení. Připomněla, že si obraz v roce 2013 zakoupili sami studenti.

Demonstranti v Torontu strhli sochu učitele z 19. století

Amerika

„Možná si někdy zase odhlasují, aby ho tam vrátili, možná ne. Tak či tak, fotografie bude bezpečně uchována,” napsala na Twitteru.

Podle britské stanice Sky News chtějí studenti prázdné místo na zdi vyplnit „uměním, které vytvořili nebo které bude zobrazovat jiné vlivné a inspirativní lidi”.

Reklama

Výběr článků

Načítám