Hlavní obsah

Britové jsou lační po pasech EU, pátrají v rodokmenech, vytahují staré křivdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Od horečného pátrání po evropském příbuzném až po cílené hledání partnera ze zemí pevninské Evropy. Někteří obyvatelé Spojeného království jsou ve snaze zůstat občany Evropské unie i po brexitu schopni zajít opravdu daleko, všímá si agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Irské pasy získaly pro řadu Britů po červnovém referendu na atraktivitě.

Článek

Snaha zajistit si pas některé z členských zemí pramení z nejistoty, jaký praktický dopad bude mít opuštění EU na životy řadových Britů. Zřejmě největší otazník visí nad možností volného vstupu a pohybu na unijním pracovním trhu.

Zdánlivě nejschůdnější je pro Brity prokázat příslušnost k Irskému národu; irské předky (alespoň jednoho z prarodičů), a tím pádem i právo na občanství má podle agentury AFP každý desátý Brit.

Byla jsem obviňována, že zrazuji své anglické kořeny, ale v mém rodinném životě je tolik irské kultury, že mě to nechává chladnou
Johanna Derryová

„Cítím se jako Evropanka, takže vzhledem k tomu, abych mohla zůstat Evropankou, to dává smysl. Byla jsem obviňována, že zrazuji své anglické kořeny, ale v mém rodinném životě je tolik irské kultury, že mě to nechává chladnou,“ vysvětlila například novinářka deníku The Guardian Johanna Derryová, která už o irské občanství požádala.

Počet Britů žádajících o irské občanství v červenci ve srovnání s loňským červencem vzrostl o 73 procent. Irské zastupitelské úřady jsou zahlceny.

Zájem o rodokmeny vzrostl o 40 % 

Také britský portál rodokmenů zaznamenal po referendu výrazný nárůst uživatelů.

„Počet uživatelů internetu, kteří využívají našich služeb, se zvýšil o 40 procent. Počet vyhledávání irských předků stoupl o 20 procent,” upřesnila představitelka portálu Sue Moncurová.

Irsko ale rozhodně není jedinou zemí, o jejíž občanství začali Britové po červnovém hlasování o vystoupení Spojeného království z EU projevovat zájem. Bezprostředně po referendu zaznamenala německá ambasáda v Londýně raketový nárůst dotazů na podmínky udělení německého občanství.

Hodí se i 500 let stará křivda

O udělení občanství požádalo také asi 400 Židů, jejichž předci byli před pěti stoletími vyhnáni z Portugalska. „Dostáváme asi desítku žádostí denně,“ potvrdil AFP mluvčí židovské komunity v portugalském městě Porto Michael Rothwell.

Od loňského března, kdy to portugalská legislativa začala umožňovat, až do rozhodnutí o brexitu přitom využilo práva na občanství jen pět potomků vyhnaných Židů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Nezadaným Britům a Britkám má zase k udržení spojení s Evropskou unií posloužit seznamka pojmenovaná Bez Evropy bych nic nebyl. Ta má seznámit Brity s cizinci žijícími na ostrovech.

„Studujeme v opravdu různorodé, multikulturní škole, která nám jako lidem velmi pomohla v mnoha různých ohledech,“ vysvětlila serveru Global Dating Insights spoluzakladatelka seznamky Chloe Cordonová. Jedním dechem ale dodala, že neočekává, že by někdo vstupoval do manželství za účelem získání evropského pasu.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

"Nikdo se nechce vdát či oženit jen kvůli pasu. Je to jen zábavný způsob k setkáním. Je mnoho způsobů, jak najít svou lásku, takže proč ne díky brexitu?" táže se druhá spoluautorka projektu Katy Edelstenová.

Reklama

Související články

Brexit hrozí miliardovou bitvou o penze

Penze vyplácené britským úředníkům zaměstnaným v institucích Evropské unie se mohou stát velmi trpkým jablkem sváru mezi Unií a Británií, která z ní odchází....

Výběr článků

Načítám