Hlavní obsah

Británie může dál dodávat zbraně do Izraele, žádost o zákaz soud zamítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský nejvyšší soud zamítl požadavek propalestinských skupin, aby byly zastaveny dodávky britských zbraní do Izraele, napsal list The Guardian v noci na středu. S právním požadavkem na přezkoumání vývozních licencí na zbraně dodávané do Izraele přišly v prosinci palestinská organizace na ochranu lidských práv Al-Hak a britská neziskovka Global Legal Action Network.

Foto: Profimedia.cz

Budovy nejvyššího soudu v Londýně

Článek

Obě organizace se plánují odvolat, řekl listu generální ředitel organizace Al-Hak Šawan Džabarin. „Rozhodnutí vlády pokračovat v dodávkách zbraní Izraeli, aby mohl pokračovat ve vojenské agresi proti mužům, ženám a dětem v Gaze, je v podstatě vyzbrojováním Izraele, aby mohl zcela zničit Pásmo Gazy, změnit infrastrukturu v trosky,“ uvedl.

Kritéria pro poskytnutí licencí uvádějí, že pokud je jasné riziko, že by zbraně mohly být použity při vážném porušení mezinárodního humanitárního práva, pak by neměla být licence udělena. Právní poradci ministerstva zahraničí přitom – jak ukazují v lednu zveřejněné dokumenty – nebyli schopni potvrdit, že Izrael zbraně používá v souladu s tímto právem. Britská vláda se i tak 18. prosince rozhodla, že licence zůstanou v platnosti.

Soud ve vyjádření uvedl, že z kritérií britského ministerstva pro obchod plyne, že porušení mezinárodního humanitárního práva musejí být zřejmá a musí jít o vážné porušení.

Poskytnuté licence umožňují do Izraele mimo jiné vyvážet součástky pro vojenské radary a zaměřovací zařízení, díly pro vojenská letadla a námořní lodě. Od roku 2015 bylo kromě běžných licencí s omezeními na zakázky v objemu 472 miliard liber poskytnuto i 58 neomezených tzv. otevřených licencí. Právě otevřené licence vadí organizacím na ochranu lidských práv. Podle nich jsou netransparentní.

Soud v Haagu nařídil Izraeli: Udělejte vše, abyste zabránili genocidě v Gaze

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám