Hlavní obsah

Breivik se ve své obhajobě zamotal a vysloužil si smích soudní síně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Jakkoliv se vrah 77 lidí v Oslu a na ostrově Utöya Anders Behring Breivik snažil ve středu u soudu dokázat, že je duševně zdravý a své postoje vysvětlit do detailu, vysloužil si nejprve kroucení hlav lidí v soudní síni a nakonec i smích. Uvedl to server Daily Telegraph.

Foto: Lise Aserud/NTB Scanpix/Pool, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

Breivik opakovaně kritizoval první psychiatrický posudek, podle něhož je duševně nemocný a měl by skončit na psychiatrii. Autoři se podle něj nechali unést emocemi a zpráva je z 80 procent lživá. "Nemají odborné znalosti na hodnocení radikálních politických aktivistů," prohlásil. [celá zpráva]

Obviněný se považuje za bojovníka proti multikulturalismu, rasismu či kulturnímu marxismu. „Stále více lidí tady v soudní síni kroutí hlavou nad jeho výpovědí,“ informoval od soudu norský dopisovatel Trygve Sorvaag.

Když pak Breivik začal hovořit o svých vzorech v bývalém disidentovi a prezidentovi JAR Nelsonovi Mandelovi, irské teroristické organizaci IRA, norskému spisovateli a podporovateli nacismu Knutovi Hamsunovi a sovětském disentu, načež si začal plést historická fakta, následoval smích. „Lidé se smějí poté, co soudce Breivika začal chytat za slova o historických událostech,“ poznamenal Sorvaag.

Argumenty jako Hitler

Podle odborníků oslovených norským deníkem Aftenposten je ale důvod mít se před Breivikem na pozoru.

Když Breivik popisuje 'legitimní cíle' a 'individua' místo lidí a hovoří o 22. červenci jako o 'operaci' a 'popravách', dává tím najevo, že lidské životy považuje za pouhé kostky, s nimiž si může člověk hrát, jak se mu zlíbí. Nebere své terče jako lidské bytosti, které mají city. S takovýmto užíváním jazyka se setkáváme u pachatelů genocidy, etnických čistek či dalších velkých útoků na konkrétní skupiny obyvatelstva," upozornil profesor rétoriky a vizuální komunikace na univerzitě v Bergenu Jens Elmelund Kjeldsen.

Renomovaný norský psychiatr Svenn Torgersen se domnívá, že nejnápadnější na Breivikově vyjadřovacím stylu je "vojenský" žargon. "Armáda má vlastní slang, kterému se mnozí vysmívají a který mění lidi a předměty v technické pojmy. Voják nezabíjí, ale 'likviduje cíle'. Své nepřátele 'dehumanizuje', řečeno Breivikovými slovy. A obžalovaný si vybudoval svůj vlastní militaristický svět, v němž sám figuruje jako voják," podotkl Torgersen.

Profesor rétoriky na univerzitě v Oslu Kjell Lars Berge upozornil, že Breivikův styl mluvy se nápadně podobá nacistickým projevům. "Ve své argumentaci se velmi podobá Hitlerovi v díle Mein Kampf. Nacisté používali technické, odborné pojmy o skupinách obyvatelstva, které chtěli vyhladit. Popisovali je, jako by to nebyli lidé,“ uvedl.

Reklama

Související články

Jsem oběť hrozného rasismu, tvrdí Breivik

Na závěr svého pondělního vystoupení přes oselským soudem se Nor Anders Behring Breivik opět snažil zdůraznit, že je duševně zdráv. Zdůraznil, že u islámských...

Výběr článků

Načítám