Hlavní obsah

Bojíme se, ale hasit musíme, řekl řecký dobrovolník reportérovi Novinek. V akci jsou už i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunce pomalu zapadá, situace v kopcovitých oblastech nad řeckým městem Alexandroupoli se ale příliš nelepší. Dvacet kilometrů od města se připravuje obrana vesnice Aisymi, popisuje neustávající boj s plameny v Řecku reportér Novinek.

V Řecku se šíří požáryVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

od našeho zpravodaje

Na okraji vesnice Aisymi stojí asi dvacítka místních, kteří pozorují šíření požáru. Do obce najíždí těžká technika, která začíná vytvářet bezpečnostní pásy.

Veškerý porost musí pryč, místní doufají, že tak zabrání rozšíření požáru a že se jim tím podaří uchránit vlastní domovy. Požár se k obci šíří ze dvou stran, na obou s ním bojuje vrtulník s bambivakem.

Něco takového jsme nezažili, říkají vyčerpaní řečtí hasiči. Do akce jdou Češi, líčí reportér Novinek

Evropa

„Samozřejmě, že máme strach. Přijel jsem, abych pomohl známým uchránit jejich domovy. Děláme, co se dá. Víme, že oheň přijde, ale děláme vše pro to, abychom uchránili alespoň majetek,“ řekl reportérovi Novinek jeden z mužů.

Požár mezitím nabral na síle a šíří se korunami stromů směrem k místnímu kravínu. Také okolo něj budují lidé pomocí traktorů, grejdru (samojízdného stavebního stroje) či buldozeru bezpečnostní pás. Celou akci koordinují řečtí hasiči.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

V Řecku se šíří požáry

„Vytvořili jsme bezpečnostní pásy okolo silnic a děláme je i okolo vesnice. Dnes nebudeme mít klidnou noc,“ říká jeden z traktoristů.

Bojím se, ale je to moje práce

Daleko nad vesnicí potkávám bulharského pasáčka dobytka. Kouř je po obou stranách silnice, po které se s kravami pohybuje.

„O ohni vím, bojím se, ale je to moje práce. Musím se postarat o krávy,“ říká klidným hlasem do mobilního překladače pasáček svým rodným jazykem.

Čeští hasiči dorazili do Řecka. Velmi je potřebujeme, děkují místní

Evropa

V terénu jsou již také Češi

V podvečer vystřídala část českého hasičského odřadu své kolegy z Rumunska. Ti celé odpoledne připravovali obranu vesnice Dadia.

„Vyjeli jsme vystřídat rumunské hasiče a budeme připravovat obranu jedné z vesnic, ke které se blíží požár,“ uvedla ve čtvrtek večer mluvčí generálního ředitelství hasičů Martina Götzová.

Požár během minuty polkl celou farmu. Reportér Novinek v ohnisku řecké katastrofy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám