Hlavní obsah

Požár během minuty polkl celou farmu. Reportér Novinek v ohnisku řecké katastrofy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místo z dálky viditelného požáru poblíž řeckého města Alexandrupoli přicházím, když už hoří celá hospodářská budova a prakticky veškerý křovinatý porost okolo. V té chvíli už je jasné, že se zdejší farmu zachránit nepodaří. Hasiči se ale snaží šíření požáru zastavit dřív, než zasáhne vedlejší objekt, kde jsou stále zvířata. Jde o vteřiny.

Požár farmy v ŘeckuVideo: Novinky

 
Článek

od našeho zpravodaje

„Přišlo to hrozně rychle. Během minuty bylo všechno okolo mě v plamenech,“ vylíčil mi jeden z farmářů s tím, že sám křičel na zasahující hasiče, aby se stáhli, protože je několikametrové plameny začaly velmi rychle ohrožovat.

Objekt se zvířaty je jen o několik desítek metrů dál. Okolo jezdí bagr, jehož řidič se snaží rozhrabat zem a vytvořit tak pás, který by zabránil rozšíření požáru.

Za několik málo minut dává velitel hasičů jasný pokyn: „Všichni se urychleně stáhněte pryč!“

Situace v Alexandrupoli je od začátku jedna z nejvážnějších v celém Řecku. Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Zakrátko je již v plamenech i nejbližší okolí jediné příjezdové cesty k objektu se zvířaty. Jeho osud zůstává prozatím nejasný, nicméně všude okolo zuří požár, jenž se šíří korunami stromů i keřů.

„Všem se nám naštěstí podařilo utéct. Farma bude nejspíš kompletně zničená. Jak dopadnou sousedé, to uvidíme,“ doplnil farmář.

V nedaleké obci pracuje hned několik stavebních strojů. I zde se snaží samospráva společně s hasiči o vytvoření pásu, který by zastavil šíření živlu. Policisté mezitím kvůli několika dalším požárům uzavírají dálnici i několik dalších cest do Alexandrupoli.

V okolí již několik dní zasahují nejméně tři vrtulníky a jedno hasičské letadlo. Leteckým hašením pomáhají posádky výrazně svým kolegům na zemi.

Řecko nadále sužují mohutné požáry.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Situace v Alexandrupoli je od začátku jedna z nejvážnějších v celém Řecku. Evakuována musela být v předchozích dnech místní nemocnice, požár se totiž přiblížil až k jejímu oplocení.

Již několikrát musela být uzavřena také přilehlá dálnice A2, v jejímž okolí opakovaně zuří hned několik požárů.

Do města mají v průběhu středečního večera dorazit na pomoc také čeští hasiči. V pozemním modulu pro hašení lesních požárů jich přijede zhruba 70, k dispozici bude také jeden vrtulník Blackhawk s bambi vakem či dvě velkokapacitní nádrže pro plnění bambi vaku.

Českým hasičům budou navíc asistovat pražští záchranáři, kteří tak budou okamžitě k dispozici v případě jakýchkoliv zranění či úrazů.

Hasiči vyrazili na pomoc do Řecka

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám