Hlavní obsah

Čeští hasiči dorazili do Řecka. Velmi je potřebujeme, děkují místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alexandroupoli

Po dálnici přijíždí kolona hasičských aut s českými registračními značkami, do Alexandroupoli dorazilo ve čtvrtek ráno zhruba sedm desítek českých hasičů a záchranářů. Za jejich příjezd jsou Řekové velmi vděční.

Video: čeští hasiči dorazili dnes ráno do AlexandroupoliVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

od našeho zpravodaje

Po příjezdu do řeckého města, jehož okolí je společně s Aténami zasaženo asi nejvíce z celé země, dotankovali čeští hasiči pohonné hmoty a vyrazili se ubytovat. Ubytování jim zajišťuje řecká strana, se kterou jsou hasiči v kontaktu. Bydlet mají v obci o několik desítek kilometrů dále.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Video: čeští hasiči dorazili ve čtvrtek ráno do Alexandroupoli

Jejich příjezd Řekové očekávali s nadějí lepších zítřků. „Hasiči z Česka přijedou ráno, děkujeme jim za to. Děkujeme České republice. Jejich pomoc velmi potřebujeme,“ řekl reportérovi Novinek ve středu večer jeden z řeckých velitelů, který se podílí na likvidaci požárů v okolí Alexandroupoli.

„Cože? Česko? Ano, ano, víme o nich, přijeli dnes a my jim děkujeme za jejich pomoc,“ dodává další z řeckých hasičů.

Požár během minuty polkl celou farmu. Reportér Novinek v ohnisku řecké katastrofy

Evropa

Zkušenosti z Českého Švýcarska

Z Česka dorazilo v řadách hasičů do země mnoho zkušených odborníků. Někteří z nich likvidovali rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku, jiní pomáhali po zemětřesení v Turecku v rámci USAR týmu. A obdobných zásahů mají za sebou více.

„V rámci pozemního modulu pro hašení lesních požárů jsou připraveny tři hasební segmenty, v každém jsou tři cisternové automobilové stříkačky, čtyřkolka s výbavou na hašení lesních požárů, dopravní automobily a vše doplňují další vozidla logistiky,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Martina Götzová.

Součástí českého odřadu, jenž vyjel na pomoc do Řecka, jsou také pražští záchranáři. Ti přivezli kromě velkokapacitního speciálu Fénix například také terénní čtyřkolku.

„Budeme pracovat na tři segmenty. Prvním bude stálá základna. Druhý segment bude přímo v terénu nablízku českým hasičům pro případ, že by některý z nich potřeboval pomoc. Třetí segment bude týl a logistika,“ řekl na místě Novinkám hlavní krizový manažer pražské záchranky Ondřej Šedivka.

„Záchranáři se budou mezi jednotlivými segmenty pravidelně střídat tak, aby si průběžně odpočinuli. Nejnáročnější pro ně samozřejmě bude ten druhý, pohyblivý segment, který bude přímo v terénu,“ vysvětlil Šedivka.

Dálnice u Alexandroupoli zůstává uzavřena

Kvůli požáru v blízkosti dálničního tělesa zůstává od středy obousměrně uzavřena dálnice A2 mezi městy Alexandroupoli a Komotini. Zprůjezdnit se hasičům, alespoň prozatím, podařilo starou silnici poblíž dálnice, na kterou odklání individuální dopravu. V kolonách tak zůstávají stát pouze kamiony.

Ve čtvrtek ráno se rozhořelo několik dalších menších ohnisek, která průběžně hasí hasiči pomocí několika vrtulníků. Vodu nabírají z moře a za den provedou stovky shozů.

„Přes noc se situace, stejně jako v předchozích dnech, opět trochu uklidnila. Jakmile ale přes den stoupnou teploty a začne foukat vítr, dá se očekávat, že požárů zase přibude, stejně jako včera,“ řekl ve čtvrtek reportérovi zástupce místních hasičů.

Hasiči vyrazili na pomoc do Řecka

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám