Hlavní obsah

Něco takového jsme nezažili, říkají vyčerpaní řečtí hasiči. Do akce jdou Češi, líčí reportér Novinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek vypukly další rozsáhlé požáry zhruba 30 kilometrů severně od řeckého města Alexandroupoli, kde hašení komplikuje horský terén. Zasahuje zde množství řeckých hasičů a dva vrtulníky. Hasiči pracují dnem i nocí a v jejich tvářích se zračí vyčerpání. Brzy by se ale měli dočkat pomoci českých hasičů. Ti už jsou na místě a připravují se k zásahu, popisuje přímo z místa reportér Novinek.

Požáry v ŘeckuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

od našeho zpravodaje

„Boj s ohněm je tady náročnější než dole u města. Pracujeme v horském terénu, je zde méně přístupových cest. Vrtulníky musí pro vodu do nádrží, protože je moře příliš daleko,“ líčí mi vyčerpaný řecký hasič.

Zastihl jsem ho, když nabíral síly pod dřevěným altánkem u rozcestí, kde jeho kolegové plnili vodu do cisteren.

Opodál zrovna objevili menší ohnisko požáru. Posílají k němu dvě cisterny, jejich posádky natahují hadici někam do křovinaté oblasti. Vzápětí ale zafouká silný vítr a oheň velmi rychle nabírá na síle.

Požár během minuty polkl celou farmu. Reportér Novinek v ohnisku řecké katastrofy

Evropa

Velitel zásahu se snaží urychlit postup a popohání své kolegy. „Asi budeme muset ustoupit,“ utrousí.

Po pár minutách se ale hasičům podaří dostat k požářišti vodu a plameny dostávají pod kontrolu. Jedno malé vítězství, jakých už zde zažili stovky.

„Jsme tady na požáry v přírodě zvyklí. Něco takového jsme ale ještě nezažili. Plocha, na které už hořelo nebo pořád hoří, je neuvěřitelná,“ shoduje se posádka jedné z cisteren, která po doplnění vody vyráží špatně přístupným terénem znovu na požářiště.

Požár farmy v ŘeckuVideo: Novinky

Česká pomoc

Ve čtvrtek dopoledne dorazila na místo také skupina českých hasičů a záchranářů. Řekové jeho členy ubytovali zhruba 50 kilometrů od Alexandroupoli.

„Odpoledne byl proveden průzkum okolí a nyní čekáme na pokyny řecké strany ohledně konkrétního místa nasazení,“ uvedla mluvčí generálního ředitelství českých hasičů Martina Götzová.

Video čeští hasiči dorazili dnes ráno do AlexandroupoliVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Požár u Alexandroupoli podle údajů zveřejněných ke čtvrtečnímu ránu zasáhl plochu o rozloze více než 73 tisíc hektarů.

Jen pro představu, požár v Českém Švýcarsku zasáhl plochu o rozloze něco málo přes 1600 hektarů. Jedná se o letošní největší požár, který vypukl na území členských států Evropské unie a o největší požár v Řecku od roku 2000.

Čeští hasiči dorazili do Řecka. Velmi je potřebujeme, děkují místní

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám