Hlavní obsah

Bílý dům si stěžoval na účast Íránu na G7, Trump o ní přitom věděl předem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biarritz

Americký prezident Donald Trump věděl, že v neděli na místo konání summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 na jihu Francie přijede íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Na ranním setkání s novináři řekl, že jej francouzský prezident Emmanuel Macron o chystané návštěvě předem informoval a požádal o svolení. Bílý dům si přitom v neděli stěžoval, že o Zarífově návštěvě nevěděl.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Šéf íránské diplomacie přiletěl v neděli odpoledne nečekaně do jihofrancouzského přímořského letoviska Biarritzu, kde se od soboty koná summit skupiny G7. O jeho chystané návštěvě veřejnost předem informována nebyla. Bílý dům v neděli uvedl, že Paříž Trumpa předem neupozornila, že íránský ministr zahraničí se na okraj summitu G7 sejde s francouzskou delegací. [celá zpráva]

V pondělí však Trump na brífinku před setkáním s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím novinářům řekl, že nedělní přílet íránského ministra pro něj nebyl překvapením, neboť o něm věděl. Prezident Macron s ním tuto věc konzultoval a požádal jej o svolení. Na otázku, zda považoval Zarífovo pozvání do Biarritzu za netaktní, Trump odpověděl, že ne.

Na schůzku je brzy, tvrdí Trump

Na to, aby se sám s íránským ministrem sešel, bylo podle Trumpa příliš brzy. Zda se Zarífem jednal někdo z jeho delegace, ale šéf Bílého domu odmítl komentovat. Zdůraznil, že si přeje silný Írán a že v této zemi neusiluje o změnu režimu. Teherán podle něj ale nesmí vlastnit jadernou zbraň.

Zaríf se v Biarritzu setkal mimo jiné s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s ministrem zahraničí Jeanem-Yvesem Le Drianem.

Krize kolem Íránu byla jedním z hlavních témat nedělní pracovní schůzky skupiny G7. Podle Macrona se na ní shodlo sedm prezidentů, premiérů a zástupce Evropské unie Donald Tusk na tom, co chtějí společně Íránu říci. Trump později řekl, že každá země se cílů pokusí dosáhnout vlastní cestou.

Reklama

Výběr článků

Načítám