Hlavní obsah

Bez proudu je Krym i ukrajinské jaderné elektrárny, obnovu znemožňují aktivisté

– Kyjev • Aktualizováno

Ruskem anektovaný poloostrov Krym, ale i několik míst na jihu Ukrajiny zůstávají po víkendové sabotáži rozvodných sloupů bez elektřiny. Obnovení dodávek znemožňují aktivisté z organizace Blokáda Krymu, kteří v noci na neděli dva sloupy poškodili. Aktivisté požadují propuštění ukrajinských politických vězňů na Krymu a v Rusku, uvedla v pondělí agentura Unian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Krymu začali opravovat odpálené sloupy elektrického vedeníVideo: Reuters

 
Článek

Aktivisté zničili dva rozvodné sloupy v Chersonské oblasti, která s Krymem sousedí. Na Krymu v důsledku toho vyhlásili nouzový stav, protože dieselové agregáty pokrývají potřebu zhruba jen ze čtvrtiny. [celá zpráva]

Proud je k dispozici jen ve velkých městech, navíc s častými výpadky. Mnohde nefunguje mobilní telefonické spojení, vázne hromadná doprava. Energetická správa Krymu sestavila harmonogram, podle něhož postupně vypíná či zapíná jednotlivé krymské okresy.

Foto: Stringer , Reuters

Člen radikálního praporu Ajdar u jednoho ze zničených sloupů

Aktivisté odmítají pustit k poškozeným sloupům energetiky, dokud ruské úřady nepřistoupí na jejich požadavky. Bez elektřiny jsou ale i okresy v Chersonské a Mikolajivské oblasti, protože havarijní systémy automaticky odstavily čtyři elektrárny včetně dvou jaderných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krym je bez elektřiny, vyhlášen nouzový stavVideo: Reuters

Porošenko navrhl přerušit dopravu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl v dopise na začátku listopadu ukrajinské vládě dočasně zastavit oboustranné železniční i automobilové spojení mezi Ukrajinou a Krymem. Premiér Arsenij Jaceňuk podle ukrajinských médií tento krok doporučuje.

„Hlava státu v dopisu navrhuje vládě dočasně zastavit nákladní automobilovou a železniční dopravu s Krymem v obou směrech,” uvádí se v prohlášení Porošenkovy kanceláře. Dopis uvádí, že „jedním z nynějších prioritních úkolů orgánů státní moci je určení modelu dalších vztahů Ukrajiny s okupovaným Krymem”.

Přeprava nákladu na Krym a z okupovaného poloostrova vázne už od poloviny září, kdy se živelně rozhodli zastavit dopravní spojení aktivisté hnutí Blokáda Krymu. [celá zpráva]

Rusko zadržuje Tatary, Savčenkovou či Sencova

Organizace Blokáda Krymu sdružuje radikální protiruské aktivisty a zástupce krymských Tatarů. Jejich mluvčí Mustafa Džemilev, poslanec ukrajinského parlamentu, v pondělí prohlásil, že jednání o obnovení dodávek proudu se uskuteční až po osvobození ukrajinských politických vězňů zadržovaných na Krymu a v Rusku.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Na mysli měl zřejmě krymskotatarské aktivisty, kteří se na Krymu postavili do čela protestů proti loňské ruské anexi a byli zadrženi ruskou policií. V Rusku je kromě toho vazebně stíhána ukrajinská letkyně Nadija Savčenková, obviněná z podílu na smrti dvou ruských novinářů. Ukrajinský filmový režisér Oleg Sencov byl v srpnu za aktivní odpor proti ruské anexi odsouzen k 20 letům vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám