Hlavní obsah

Kvůli míru by se třetina Ukrajinců vzdala Krymu

Kyjev

Kvůli míru by se třetina Ukrajinců definitivně vzdala Krymu ve prospěch Ruska, ale jen 15 procent by tak učinilo i v případě průmyslového regionu Donbas, který již částečně ovládají proruští separatisté. Vyplývá to z průzkumu, o jehož výsledcích v pondělí informovala ukrajinská tisková agentura Unian.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Článek

Opačný názor – ani kvůli míru se nevzdat Krymu či Donbasu – vyjádřila polovina, respektive skoro tři čtvrtiny dotázaných.

Bezmála polovina Ukrajinců by se v zájmu míru smířila s tím, že ruština, kterou hovoří milióny obyvatel na východě a jihu země, by dostala status druhého úředního jazyka. Opačný názor vyjádřilo 38 procent dotázaných.

Zřeknout se vstupu Ukrajiny do Severoatlantické aliance kvůli míru jsou připraveny dvě pětiny Ukrajinců, stejné množství ale k tomu není ochotno. Evropské unie je ochotna se kvůli míru vzdát jen třetina Ukrajinců, zatímco polovina nikoli.

Připojit se k celní unii s Ruskem, pokud by to byla podmínka míru, je ochotno 28 procent dotázaných, ale polovina by takový mír odmítla. Ještě větší odpor budily mírové podmínky v podobě autonomie oblastí ovládaných separatisty, amnestie pro separatisty nebo federalizace Ukrajiny.

Průzkum se odehrál na ukrajinském území kontrolovaném Kyjevem, tedy bez anektovaného Krymu a části Donbasu ovládané povstalci.

Reklama

Výběr článků

Načítám