Hlavní obsah

Ruský soud poslal ukrajinského filmového režiséra na 20 let do vězení

Rostov na Donu
Aktualizováno

Dvacet let vězení uložil v úterý ruský soud ukrajinskému režisérovi Olegu Sencovovi. Uznal ho vinným z příprav teroristických akcí na anektovaném poloostrově Krym.

Foto: ČTK/AP

Režisér Oleg Sencov u soudu v Rostově na Donu

Článek

Soud uznal Sencova vinným z vybudování teroristické organizace, plánování teroristických útoků na Krymu a z nezákonného držení a pašování zbraní. Prokurátor Oleg Tkačenko pro něj požadoval trest 23 let.

Režisér, o němž jeho přátelé tvrdí, že byl vyšetřovateli mučen, obvinění odmítl. Tvrdí, že případ je od začátku ruskými úřady vykonstruovaný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sencov se aktivně účastnil ukrajinských protestů na kyjevském Majdanu a vystupoval v rámci organizace Krym SOS na obranu jednotné Ukrajiny. Byl zatčen po protestu na Krymu loni v květnu. U soudu marně naléhal, aby s ním bylo nakládáno jako s ukrajinským občanem. Ruská justice to odmítla a argumentovala, že s anexí Krymu se automaticky stal občanem Ruské federace.

Ukrajinského režiséra se zastali i evropští filmaři včetně 90 členů České filmové a televizní akademie.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Profimedia.cz

Balaklava na Krymu

Společně se Sencovem byl v úterý odsouzen i Oleksandr Kolčenko, jehož ruská agentura RT označila za ukrajinského aktivistu. Soud mu vyměřil deset roků vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám