Hlavní obsah

Berlusconiho čeká rok veřejných prací v domově důchodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán
Aktualizováno

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, odsouzený za daňové úniky, si musí uložený jednoletý trest odpykat prováděním veřejně prospěšných prací. Nastoupí do domova důchodců a po celý rok nesmí opustit oblast Lombardie. Rozhodl o tom v úterý podle agentury Ansa milánský soud. Alternativní trest místo jednoletého domácího vězení požadoval sám politik.

Foto: Remo Casilli/Files, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Sedmasedmdesátiletý Berlusconi byl loni pravomocně odsouzen za daňové podvody ve svém mediálním kolosu Mediaset. Trest mu byl v rámci amnestie zmírněn z původních čtyř let na rok. Berlusconi kromě toho nesmí dva roky zastávat veřejné funkce. Italský Senát ho proto loni v listopadu vyloučil ze svých řad.

Vzhledem ke svému věku Berlusconi nemusel nastoupit do vězení, a tak zbývaly dvě možné formy trestu: domácí vězení, nebo veřejně prospěšné práce.

Podle italských médií odsouzený a jeho právníci navrhovali sociální zařízení pro postižené v blízkosti Berlusconiho vily Arcore u Milána.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Silvio Berlusconi

Výhodou alternativního trestu je kromě menšího omezení osobní svobody i možnost stýkat se s větším počtem lidí. V domácím vězení by směl lídr pravicové opozice po dobu jednoho roku mluvit pouze s rodinnými příslušníky a právníky. Politik se přitom chce podílet na kampani před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Italský Senát se zbavil Berlusconiho

Někdejší italský premiér Silvio Berlusconi již není členem tamního Senátu. Ten jej ve středu s okamžitou platností vyloučil ze svých řad na základě...

Výběr článků

Načítám