Hlavní obsah

Berlusconi vyzval prezidenta, aby mu udělil milost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi, který byl odsouzen za daňové podvody, dnes vyzval prezidenta Giorgia Napolitana, aby mu z vlastní vůle udělil milost. Na shromáždění mladých své nové strany Vzhůru Itálie sedmasedmdesátiletý politik a podnikatel potvrdil, že sám z pozice senátora neodstoupí a prohlásil, že pokud mu Senát příští týden odebere mandát, bude to považovat za levicový „puč”.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Ve středu bude Senát hlasovat, zda Berlusconimu odebere mandát jakožto pravomocně odsouzenému za daňové podvody v jeho mediálním konglomerátu Mediaset. "Levice by si neměla myslet, že necháme takový puč projít bez jakékoli odpovědi," řekl Berlusconi podle agentury Reuters.

Všeobecně se předpokládá, že Senát návrh na odebrání mandátu Berlusconimu schválí. Výsledek se donedávna nedal příliš předvídat, protože za Berlusconim stála jeho domovská strana Lid svobody. Ta se ale před týdnem rozdělila a nyní má politický matador na své straně jen menší část senátorů.

Berlusconi řekl, že prezidenta o milost žádat nebude, ale čeká, že mu ji sám dá. "Prezident by neměl váhat ani na chvíli, aby udělal přítrž této hanbě, aniž mu předložím žádost; mám totiž dost cti, abych jej o to nežádal," řekl Berlusconi. S odkazem na možnost odsloužit trest veřejnými pracemi varoval, že "pokud bude muset čistit záchody, vystaví to posměchu nejen mě, ale celou naši zemi".

Milánský soud odsoudil v srpnu Berlusconiho s definitivní platností na čtyři roky do vězení. Trest mu pak snížil na rok domácího vězení nebo veřejných prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám